2021-05-07 06:31Pressmeddelande

Från ödetomt till ett levande bostadskvarter med bibliotek

Kanozi har ritat ett förslag på ett nytt, centralt bostadskvarter i Sjöbo, norr om Ystad, som beräknas rymma ett 50-tal lägenheter och en generös lokal för kommunens stadsbibliotek i husets entréplan.

Ödetomten har länge använts som en tillfällig parkeringsplats längs Hotellgatan i Sjöbo. I det nya förslaget om ett nytt bostadskvarter med bibliotek, planeras det även för ett underjordiskt garage som ska täcka behovet av parkeringsplatser för boende och besökare.

– Platsen har fantastiska möjligheter i sin placering med närhet till alla stadens funktioner, pendelstation och sin tydliga koppling mot torget. Vi har skapat plats för det som kan komma bli Sjöbos nya bibliotek, vilket svarar på kundens önskemål och fyller funktionen om att erbjuda aktivitetslokaler snarare än bostäder i entréplan mot torget. På så sätt skapar vi mer rörelse i huset även dagtid och håller bostäderna mer privata en våning upp, säger Marcus Hultberg, arkitekt på Kanozi Arkitekter.

I dagsläget är förslaget ett långtgående femvåningshus som sträcker sig mot den anslutande parken. Dessutom ges det utrymme för en skyddad innergård i anslutning till huset genom en förhöjd marknivå, ovanpå det underjordiska garaget.

– Projektet har en viss utmaning med att få logistiken att fungera för grannlokalerna som har ett behov av leverans- och avlastningsytor för sin handel. Det blir en viktig nöt att knäcka. Men det underlättar att ha en arkitekt som har en naturlig kännedom om det informella i byn, som just Marcus har, säger Tobias Persson, vd och projektutvecklare, på fastighetsbolaget Leny.

Bostadskvarteret sträcker sig upp mot 5000 m² med lokalytor för bibliotek, underliggande garage och lägenheter om 1-4 rum & kök. Detaljplanen beräknas vara klar 2024 och hela kvarteret tros vara inflyttningsklart år 2026. Fler översiktsbilder finns under vår projektsida.Om Kanozi Arkitekter

Kanozi Arkitekter erbjuder arkitektur som berör till bostadsutvecklare, entreprenörer och fastighetsägare. Företaget har kontor i Göteborg, Stockholm och Malmö, omsätter ca 92 MSEK och har 95 medarbetare från 13 olika länder. Kanozi arbetar varje dag för att skapa djärv form och hållbar funktion som bjuder in till upplevelse för alla sinnen. https://www.kanozi.se/

Kontaktpersoner

Carolina Seybold
Presskontakt och marknadskommunikatör
Carolina Seybold