2022-03-24 09:55Nyheter

Ytterligare ett huvudkontor signerat Kanozi Arkitekter

När tre bolag blev ett under namnet TopRight, omvandlades en gammeldags smedja och ett glasmästeri med cellkontor till ett aktivitetsbaserat huvudkontor med modern teknik. Att vara en strategisk part i kontorsprojekt är något av Kanozi Arkitekters absoluta styrkor.

Vad har fastighetsgiganter som Castellum, Platzer, Akademiska Hus och Vasakronan gemensamt? Alla har de fått sina huvudkontor formade av Kanozi Arkitekter.
- Att vara med från idé till färdigt resultat, är en förutsättning för att kunna förstå kundens behov och säkerställa att det landar i ett hållbart resultat där människan är i fokus, säger Lisa Jonsson, arkitekt och huvudägare på Kanozi Arkitekter.

Lyhörd designprocess
Utgångspunkten för TopRight var en omorganisation där tre bolag skulle bli ett. Kanozi Arkitekter var med tidigt i processen och genomförde djuplodande medarbetarintervjuer, samt översatte TopRights nya varumärkesidentitet till konkreta designförslag.
- Det fanns en önskan om att skapa ett huvudkontor där medarbetarna både kunde och ville stanna kvar efter sitt arbetspass. Där det till exempel fanns utrymme för tvättmöjligheter efter ett pass i smedjan. Eller en inbjudande yta där både hantverkare och tjänstemän trivdes och träffades, berättar Anna Gustavsson, inredningsarkitekt på Kanozi Arkitekter.

Inkluderande arbetsplats
Den nya bolagsidentiteten påvisade en stark vilja till samverkan och framåtanda. Arkitekturen följde samma spår och formade en öppen och inkluderande arbetsplats.
Kontoret är indelat i två olika aktivitetsplaner. På nedervåningen tornar entrén upp sig genom en stor lounge med pentry, musikanläggning och modern teknik, naturliga mötesplatser, samt faciliteter som relaxavdelning med omklädningsrum, bastu och duschmöjligheter. På övervåningen finns aktivitetsbaserade kontor med möjlighet för avskärmning och koncentration, samt mötesrum, projektrum och slutna samtalsrum.

Design- och materialval
När TopRight gick samman med HISAB och Ferm & Persson, samlades alla bolag under ett och samma namn och tak, TopHouse. Symboliskt visas detta även arkitektoniskt i lokalerna genom ett specialdesignat fönster mellan lounge, mötesrum och verkstad, där fönstret följer konturerna av ett hus. Genomgående materialval flirtar med lokalens historia som smedja, där det tåliga kubgolvet speglar tiden från förr. Färgvalen speglar en industridesign i rostiga färger som lyfter de råa detaljerna och harmoniserar med samspelande textilier i naturliga, jordiga färger.

Innovation möter tradition
Kontoret lyfter traditionella behov, men innehar tekniska lösningar som ett toppmodernt kontor som TopRight kräver. Deras egna produkter lyfts av arkitekturen, t.ex. ’Smart Glas’ med budskapsexponering och interaktiva väggar.
- Överallt finns smart teknik som läser av vilka behov du har. Du kan med all enkelhet koppla upp dig till skärmar och ljudanläggning. All teknik följer dig vare sig du vill sitta ifred eller aktivera dig. Det var jätteviktigt för oss och ett krav för att ha ett fungerande kontor som också fungerar som showroom för våra kunder, säger Daniel Nestenborg, verksamhetsutvecklare på TopRight, ett bolag som erbjuder smarta lösningar av ljusteknik, digitalt glas och konstruktion.

Arbetet med Kanozi Arkitekter
- Det har fungerat jättebra, arkitekterna har såklart kommit med mycket egna åsikter, vilket vi uppskattar, men de har också lyssnat på oss. Den stora grejen jag reagerade på var deras närvaro. Arkitekterna fanns på plats väldigt mycket och fixade även med de sista detaljerna. Som ingenjör missar man ofta den sista pusselbiten med styling och känslan på plats. Men det är verkligen den där sista ansträngningen som gör att det landar i ett bra resultat, så vi är mycket nöjda med det, säger Daniel Nestenborg.Om Kanozi Arkitekter

Kanozi Arkitekter erbjuder arkitektur som berör till bostadsutvecklare, entreprenörer och fastighetsägare. Företaget har kontor i Göteborg, Stockholm och Malmö, omsätter ca 92 MSEK och har 95 medarbetare från 13 olika länder. Kanozi arbetar varje dag för att skapa djärv form och hållbar funktion som bjuder in till upplevelse för alla sinnen. https://www.kanozi.se/