Under våren erbjuder Lunds Universitet en kurs i 3D-printad keramik, där kursdeltagarna ska få designa, tillverka och uppföra en experimentell paviljong. Kanozi Arkitekter är stolta sponsorer och uppmuntrar framtidens arkitekter att lära sig mer om framtidens experimentella byggteknik.
Studenterna kommer att framställa en stor mängd prototyper och tester som sedan leder till gestaltning av en fullskalig paviljong baserad på produktionsmetodens möjligheter och begränsningar. Detta kommer att bestå av cirka 1000 unika, 3D-printade “tegelstenar” som skrivs ut och bränns på IFÖ Center med hjälp av universitetets 3D-printer för keramisk lera. Därefter monteras dessa samman till en enklare struktur för att sedan visas upp i en utställning vid Ifö Center Konsthall, som öppnar med en vernissagekväll.
Renässans av lokal produktion och lokala material
En av kurslärarna är Elin Daun, arkitekt och specialist inom CAD-verktyg och 3D-printning på Kanozi Arkitekter.
– Idag finns väldigt lite kvar av svensk byggkeramikproduktion. Genom projektet kommer vi att demonstrera hur nya digitala tekniker kan leda till en renässans av lokal produktion med lokala material, och till ett tillvaratagande av resurser, kunskap och engagemang på en lokal och regional nivå, säger Elin Daun.
Digital utveckling
Digitala byggprocesser ger nya möjligheter till att bygga miljövänliga, vackra och funktionella byggnader på nya sätt. Kanozi Arkitekter följer med stort engagemang den digitala utvecklingen och har därför valt att sponsra kursverksamheten med 20 000 SEK.
Kanozi Arkitekter erbjuder arkitektur som berör till bostadsutvecklare, entreprenörer och fastighetsägare. Företaget har kontor i Göteborg, Stockholm och Malmö, omsätter ca 92 MSEK och har 95 medarbetare från 13 olika länder. Kanozi arbetar varje dag för att skapa djärv form och hållbar funktion som bjuder in till upplevelse för alla sinnen. https://www.kanozi.se/