2019-09-20 07:31Press release

Årets butik 2019: Grattis, Stora Coop Visby!

Tänk dig en livsmedelsbutik med genomgående lokalproducerade och ekologiska varor, välsorterade avdelningar med teman som Little India, Petit France och Vego Corner, fiskauktioner varje vecka och till och med en välsorterad skivaffär. Det är några av de ingredienser som gör Stora Coop Visby till Årets butik 2019.

– Något jag fastnade för hos Stora Coop Visby är att ledningen vågar testa nya idéer från medarbetarna – det mest iögonfallande exemplet är när färskvaruchefen och fiskansvarig öppnade en skivaffär mitt i butiken. Den kreativiteten är en stor anledning till deras framgång och att de är Årets butik 2019, säger Lisa Schuman, affärsområdeschef hos Storesupport och jurymedlem för Årets butik på Dagligvarugalan.

Stora Coop Visby tog hem priset som Årets butik på den elfte upplagan av Dagligvarugalan 19 september. Juryn motiverade valet med att det är en butik som skapar köpglädje genom att våga gå sina egna vägar och utmana det traditionella.

– Framför allt vinner de på kreativitet och ett starkt lokalt fokus som går hand i hand med ett långsiktigt hållbarhetstänk. De har till exempel helt slutat sälja utländskt färskt kött, utbildat samtliga medarbetare i hållbarhet, och de nöjer sig inte med att bara ta in lokala producenter i sortimentet – de exponeras på butikens bästa platser, säger Lisa Schuman om vinnaren.

Den uppskattade skivaffären Coop Records startades av färskvaruchefen Martin Kristensson och fiskansvarige Simon Edmark. Förutom skivförsäljning arrangerar de även bland annat signeringar och musikfestivaler.

– Det är sådana kreativa initiativ som tar en butik till nästa nivå och blir en samlingsplats för hela närsamhället. Sedan är det roligt att Coop sticker ut ordentligt – det kan vara svårt att konkurrera med exempelvis Ica-butiker där handlarna själva äger butiken, vilket ger utrymme till mer frihet. Men Stora Coop Visby är en butik som alltid tänker utanför boxen och som aldrig tummar på vare sig det hållbara, det närproducerade eller det kreativa, säger Lisa Schuman.

– Vi har jobbat hårt med att nischa oss mot hållbarhet i två år. Eftersom vi vunnit Årets Hållbara Butik på White Guide Green-galan och idag Årets Butik så kan vi konstatera att vi gjort ett fantastiskt jobb och jag är otroligt stolt över mina medarbetare som gjort detta möjligt, säger Markus Wahlgren, stormarknadschef på Stora Coop i Visby.

Förutom Årets butik utsågs även bland annat Årets ekobutik, Årets digitaliserade butik och Årets frukt- och gröntavdelning på Dagligvarugalan. Coop Gotland vann genom vd Johan Stålhammar dessutom priset Årets syftesdrivna ledare.

– Alla nominerade och vinnare gör ett otroligt jobb i Sveriges dagligvaruhandel varje dag och det är viktigt att uppmärksamma, säger Lisa Schuman.

Läs om Dagligvarugalans alla vinnare

Juryns motivering av Stora Coop Visby som Årets butik 2019:

Stora Coop Visby har med initiativförmåga och kreativitet vunnit de gotländska konsumenternas hjärtan och fungerar därmed som dragloket i en växande förening. Butiken vågar gå sina egna vägar och har flera spännande temaavdelningar och exponeringar som utmanar det traditionella och skapar köpglädje. Genom övertagandet av ett anrikt bageri och flera samarbeten med lokala producenter så värnar man tydligt om den regionala livsmedelsproduktionen.


About Job&Talent

Storesupport erbjuder tjänster som utvecklar och gör detaljhandeln i Sverige effektiv och lönsam. Koncernen startades år 2000, omsätter 400 MSEK och har 1 500 medarbetare. Huvudkontoret är i Solna, Stockholm. www.storesupport.se


Contacts

Josefin Holmqvist
PR and Communications Manager Nordics
Josefin Holmqvist
For all Nordic enquiries, mainly Sweden