Ingrid Capacity – som i partnerskap med SEB Nordic Energys portföljbolag Locus Energy utvecklar batterilager för att stärka nätflexibilitet, tog den 1 april det första spadtaget i Lerum kommun. Batterilagret i Lerum utgör ett av de 13 projekt som ingår i partnerskapet mellan Ingrid Capacity och Locus Energy som annonserades i fjol. Systemet kommer att ha en effekt på 20MW/20MWh och beräknas vara i full drift under 2025.
Batterilagers roll i den gröna omställningen
Flexibilitetslösningar genom storskalig batterilagring tar hand om elen vid produktionsöverskott, för att sedan ge tillbaka elen till energisystemet vid underskott. Batterilagret kommer således att öka nyttjandegraden i det befintliga nätet genom att frigöra effekt när elförbrukningen är hög utan att bekosta elnätskunderna i Lerum. I takt med ökningen av förnybara energislag såsom sol och vind i systemet är energilagring fundamentalt för att på ett stabilt, säkert och kostnadseffektivt sätt genomföra elektrifieringen och den gröna omställningen. Med ledtider på 1–3 år visar batterilagring dessutom att den gröna omställningen är möjlig redan här och nu.
"Jag ser mycket positivt på Ingrid Capacitys och Locus Energys etablering i kommunen. Etableringen av energilagring innebär ett viktigt steg mot ökad flexibilitet i elnätet och skapar förutsättningar för effektivare användning av förnybar energi. Genom att avlasta det lokala nätet stärks elförsörjningen och bidrar till att möjliggöra den fossilfria omställningen – i linje med kommunens mål om att minska klimatpåverkan”, säger Viktor Lundblad (M), Kommunstyrelsens ordförande i Lerum.
Nyttan med batterilagringsprojektet
Genom batterilagringssatsningen stärks energiförsörjningen i både Lerum och övriga SE3-området i södra Sverige. Med många nya industrietableringar och omfattande elektrifieringsinitiativ i SE3-området ökar behovet av stabil, tillförlitlig och kostnadseffektiv el för att möta de växande effektbehoven. Etableringen kommer att gynna invånare och industrier i hela prisområdet genom stabilare priser och sänkta elnätsavgifter.
“Ingrid Capacity är mycket glada över etableringen av batterilager som vi, i partnerskap med Locus Energy, utvecklar tillsammans i Lerum kommun. Flexibilitetslösningar i form av batterilagring är fundamentalt för att vi ska lyckas ställa om i tid, öka nyttjandegraden av det befintliga systemet och ta vara på ren fossilfri el”, säger Martin Ivarsson, projektutvecklare på Ingrid Capacity.
Batterilagret i Lerum är ett system motsvarande 20MW/20MWh som Ingrid Capacity och Locus Energy utvecklar tillsammans.
”De batterilager som vi utvecklar tillsammans kommer att tillföra välbehövlig flexibilitet till hela det nordiska energisystemet. Samtidigt utgör denna portfölj av totalt 13 batterilager en naturlig pusselbit i Locus Energys övriga produktionsportfölj som till största delen består av vatten- och vindkraft spritt över hela det nordiska energisystemet, bland annat i SE3 och SE4 där dessa batterilager kommer finnas. Genom att tillhandahålla stödtjänster och lastförskjutning kan alltså systemen bidra till att upprätthålla frekvensen och stabiliteten i det nordiska elnätet, något som blir allt viktigare i takt med att vi introducerar fler intermittenta energikällor i energimixen”, säger Mattias Söderqvist, vice vd & partner på Locus Energy. ”Över tid vill vi också genom denna investering stödja både lokala energinätsföretag och industrier genom att använda batterierna för att möta deras toppeffektbehov.”
“En grundförutsättning för ett lyckat projekt är en god samverkan med kommunen, länsstyrelsen, regionen, nätägaren samt de lokala energibolagen. Inom projektteamet ser vi fram emot en fortsatt god och positiv samverkan”, avslutar Martin Ivarsson.
Etableringen i Lerum utgör en del av Ingrid Capacitys ambition om att bli Europas ledande energi och tech företag inom nätflexibilitet och optimering.
Ingrid Capacity
Ingrid Capacity är en ny typ av energibolag med ett tydligt uppdrag: att forma morgondagens energisystem. Vi utmanar status quo med intelligenta energitjänster för både nätoperatörer och användare. Genom att kombinera mjukvara, hårdvara och affärsinnovation på ett unikt sätt adresserar vi en av energisystemets största flaskhalsar – kapacitetsbrist i elnäten. På så sätt påskyndar vi elektrifieringen och bidrar till ett mer motståndskraftigt, konkurrenskraftigt och hållbart energisystem i Europa. Vår påverkan är här och nu. Sedan starten 2022 har vi utvecklat en ledande plattform för elhandel och optimering, tagit över 200 MWh storskalig energilagring i drift och har ytterligare 340 MWh under byggnation runt om i Europa.
Locus Energy:
Locus Energy Locus Energy är långsiktig aktiv ägare och utvecklare av lokal infrastruktur för hållbar energiproduktion i Norden. Bolaget är ett partnerskap mellan SEB Asset Management och Locus Infra. Bolaget har tillgång institutionellt kapital från Artikel 9-fonden SEB Nordic Energy. Locus Energys affärsidé är att förvärva och uppgradera anläggningar inom småskalig vattenkraft, vindkraft, batterienergilager samt elnät för att producera mer lokal energi och möta framtidens miljökrav. Locus Energy | www.locus.energy
SEB Nordic Energy:
SEB Nordic Energy är en fond som fokuserar på direktinvesteringar i infrastrukturtillgångar inom förnybar energi i Norden. Investeringar görs i småskalig vattenkraft, vindkraft, solenergi, batterienergilager och energieffektivisering, både genom nybyggnation och genom uppgradering av befintliga anläggningar för att öka effektiviteten och energiproduktionen. Fonden är öppen för professionella investerare med en investeringshorisont på mer än 15 år och är en s k Artikel 9-fond med hållbara investeringar som mål. SEB Nordic Energy | SEB (sebgroup.com)