2020-12-03 09:23Pressmeddelande

Idag lanserades Hållbara Insikter 2020 – helt ny undersökning om östgötar och hållbarhet

Idag presenterades undersökningen Hållbara Insikter 2020 som visar östgötarnas inställning till, och kunskaper om, hållbarhet. Bland annat framkommer att östgötar är duktiga på att källsortera och handla svenskt men känner inte till FN:s globala hållbarhetsmål. När de östgötska företagen rankas är Pantamera/Returpack i topp. 

Hållbara Insikter är ett nystartat samarbetsprojekt mellan PR- och varumärkesbyrån Identx, hållbarhetskonsultföretaget Envima och undersökningsföretaget Origo Group. Syftet med projektet är att ge insikter samt stötta och inspirera företag och verksamheter att ta nästa steg i sitt hållbarhetsarbete.

Idag presenterades projektets första undersökningen bland 1000 östgötar som visar att nästan 9 av 10 anser att hållbarhet är viktigt för dem. Allra viktigast tycks frågan vara för de unga och för kvinnor. 

– Det är ett mycket positivt resultat som visar att hållbarhetsfrågan blir allt viktigare för fler och mer närvarande för oss som konsumenter och samhällsmedborgare. Fortfarande kan vi konstatera att de allra flesta förknippar hållbarhet med miljö och klimat, dvs ekologisk hållbarhet medan den social och ekonomisk hållbarhet inte är lika framträdande, säger Anna Axelsson, vd på Envima och en av initiativtagarna till Hållbara Insikter. 

Källsortering – en hygienfaktor för östgötar
94 procent av östgötarna säger att de återvinner och källsorterar och 76 procent handlar svenskt eller lokalproducerat. Över hälften av de svarande säger också att de anstränger sig för att konsumera mindre och nästan hälften undviker att flyga. 

– Att källsortera verkar vara en hygienfaktor för östgötarna, något som ligger i linje med vad liknande undersökningar visar, säger Anna Axelsson. 

När respondenterna fick ranka hur viktigt hållbarhet är när de står inför ett val eller ett köp visade resultatet att hållbarhet är betydelsefullt i samtliga val, men allra viktigast vid köp av livsmedel, fordon och bostad. 

– Det verkar vara viktigast i val som uppfyller de grundläggande behoven. En annan intressant reflektion är att över hälften av de tillfrågade tycker att hållbarhet är viktigt när de väljer arbetsgivare, säger Anna Axelsson. 

Hälften av de unga östgötarna har klimatångest
Ungefär en tredjedel av respondenterna upplever klimatångest, med en klar överrepresentation bland de unga (18-30 år) och kvinnor. 39 procent av kvinnorna och 26 procent av männen och nästan hälften av de unga säger att de har klimatångest. 

– Det är oroande att så många unga har klimatångest, samtidigt beror det naturligtvis på hur man definierar ångest. Det kan ju vara så att den yngre generationen likställer det med oro, medan de äldre tycker att ångest är ett för starkt uttryck, säger Anna Axelsson. 

Även om östgötarna tycker hållbarhet är viktigt är det inte så många som är insatta i FN:s globala hållbarhetsmål, eller Agenda 2030 som de kallas. Endast 5 procent av de svarande uppger att de är mycket väl insatta medan 25 procent säger att de inte alls är insatta. Bland de som är ganska eller mycket väl insatta (25 procent) är de flesta unga och studenter. 

– Det kanske inte är så förvånande med tanke på att de globala målen finns med i många kurs- och läroplaner och att FN tagit fram mycket material som är riktade mot skolor och yngre målgrupper, säger Anna Axelsson. 

Östergötlands hållbaraste företag
I undersökningen fick respondenterna också värdera ett 50-tal östgötska företag ur ett hållbarhetsperspektiv. Där rankades Pantamera/Returpack som klart hållbarast följt av Östgötatrafiken, Tekniska verken, Svensk Plaståtervinning, Länsförsäkringar Östgöta, Kolmården, Bixia, Stjärnägg, Göta kanalbolag och Östenssons. 

– Det är glädjande att se en så stor blandning av branscher i topplistan. Här finns alltifrån återvinningsföretag, transport och energi till försäkring, upplevelse och mat representerade. Det är viktigt att tydliggöra att rankingen visar hur hållbara företagen uppfattas och är en kombination av hur väl de bedriver sitt hållbarhetsarbete och hur väl de lyckas kommunicera det. Topplistan visar också att det inte endast är företag med konsumentprodukter som värdesätts för sitt hållbarhetsarbete vilket betyder att hållbarhet är en viktig fråga för alla, oavsett bransch, säger Karin Ljungmark Malmström, vd på Identx.  

Undersökningen har genomförts av Origo Group under oktober 2020 och innefattar svar från 1 000 östgötar 18-75 år. Datainsamlingen genomfördes i Origo Groups webbpanel med ett representativt urval med avseende på ålder, kön och geografi.

För mer information kontakta: 
Karin Ljungmark Malmström, vd Identx
karin@identx.se
0706-37 28 08

Om Identx
Identx kommunikation är specialister inom varumärke och PR, och är en del av kommunikationskoncernen H&H Group. Byrån har 14 medarbetare och huvudkontor i Linköping. Bland kunderna finns Pantamera, Svensk Plaståtervinning, Salesforce, Länsförsäkringar Östgöta, SweDish Pork, Bixia, Stockholms Kooperativa Bostadsförening (SKB) och Väderstad. Läs mer på identx.se


Om Identx Kommunikation

Identx kommunikation är specialister inom varumärke och PR, och är en del av kommunikationskoncernen H&H Group. Byrån har 14 medarbetare och huvudkontor i Linköping. Bland kunderna finns Pantamera, Svensk Plaståtervinning, Salesforce, Länsförsäkringar Östgöta, SweDish Pork, Bixia, Stockholms Kooperativa Bostadsförening (SKB) och Väderstad. Läs mer på identx.se


Kontaktpersoner

Anna Lindberg
vd, Identx kommunikation
Anna Lindberg