Suomalaisten mielestä paras ikä älypuhelimen hankintaan lapselle on 11 vuotta, selviää hintavertailupalvelu Hintaoppaan kuluttajatutkimuksesta*.
57 prosenttia vastaajista kannattaa sosiaalisen median kieltämistä alle 15-vuotiailta, mikä myötäilee kansainvälistä keskustelua aiheesta.
Lasten ja nuorten mobiililaitteiden käytössä huolestuttavat eniten liikunnan vähentyminen ja kiusaaminen. Nuorison (18–24-vuotiaat) huolenaiheissa korostuvat selvästi muita ikäryhmiä enemmän erityisesti kiusaaminen, seksuaalinen turvallisuus ja kehonkuvan vääristyminen.
Hintaoppaan data osoittaa, että erityisesti kellopuhelimien suosio on rajussa kasvussa vanhempien etsiessä vaihtoehtoja perinteisille älypuhelimille.
Sosiaalisen median vaikutukset nuorisoon puhuttavat ympäri maailmaa. Australiassa some on jo kielletty alle 16-vuotiailta, ja Norja kehittelee somekieltoa alle 15-vuotiaille. Ranskan presidentti Emmanuel Macron on ehdottanut maassaan samaa, ja myös Suomessa monet kansanedustajat ovat asettuneet tukemaan sosiaalisen median käytön rajoittamista. Tilanteeseen on vaadittu jopa EU-tason toimia.
Tuoreen kuluttajatutkimuksen perusteella aihe huolettaa myös kansalaisia: 57 prosenttia suomalaisista kannattaa sosiaalisen median kieltämistä alle 15-vuotiailta, kertoo Hintaoppaan tuore tutkimus. Ikäraja saa voimakkainta tukea 25–34-vuotiailta, joista jopa 64 prosenttia kannattaa somen kieltämistä alle 15-vuotiailta.
“25–34-vuotiaita voidaan perustellusti pitää ikäryhmänä, joka on kokenut sosiaalisen median hyvät ja huonot puolet voimakkaimmin nuoresta iästä lähtien. On ehdottomasti miettimisen arvoista, että juuri tämä ryhmä kannattaa ikärajaa vahvimmin”, kommentoi Hintaopas.fi-palvelun maajohtaja Liisa Matinvesi-Bassett.
Vain 24 prosenttia kaikista vastaajista vastustaa ikärajan asettamista.
Erilaisten mobiililaitteiden suosion kehitystä tarkasti seuraava Hintaopas kysyi suomalaisilta myös, mikä on heidän mielestään oikea ikä, jolloin lapselle tai nuorelle pitäisi hankkia ensimmäinen älypuhelin. Keskiarvo asettui 11 vuoteen.
“On mielenkiintoista seurata, miten sosiaalista mediaa koskeva keskustelu ja kouluissa syksyllä voimaan astuva mobiililaitteiden käyttökielto vaikuttavat vanhempien ostokäyttäytymiseen tulevina vuosina. Monessa kodissa kellopuhelin, jolla somen käyttö ei ole mahdollista, on jo ensimmäinen ostovalinta mobiililaitteista. Tämänhetkinen kehitys saattaa entisestään myöhästyttää älypuhelinten hankintaa lapsille ja nuorille, sekä mahdollisesti tuoda myös kokonaan uusia tuotetyyppejä markkinoille”, Matinvesi-Bassett arvioi.
Hintaoppaan datan mukaan viimeisen kuluneen 30 päivän aikana esimerkiksi Xplora-kellopuhelimien suosio on kasvanut 86 prosenttia viime vuoteen verrattuna. Edeltäviin 30 päivään verrattuna nousua on 45 prosenttia, eli kysyntä on jälleen nousussa kesällä.
Kysyttäessä, mikä huolettaa eniten lasten ja nuorten mobiililaitteiden käytössä, nousi eri ikäryhmien välillä kiinnostavia eroavaisuuksia. Kaikkien vastaajien keskuudessa eniten huolta herättävät fyysisen aktiivisuuden ja liikunnan vähentyminen (34 prosenttia vastaajista), kiusaaminen (33 prosenttia) ja epäasiallisten sisältöjen näkeminen (29 prosenttia).
Nuorten (18–24-vuotiaat) vastauksissa korostuvat puolestaan muita enemmän kiusaaminen (36 prosenttia vastaajista), seksuaaliseen turvallisuuteen liittyvät asiat (30 prosenttia) ja kehonkuvan vääristyminen (29 prosenttia). Liikunnan vähentyminen ei puolestaan huoleta nuoria yhtä paljon kuin vanhempia ikäryhmiä.
Hintaoppaan ostovoimaindeksi kertoo neljännesvuosittain kuluttajien oman arvion heidän mahdollisuuksistaan käyttää rahaa erilaisiin tuotteisiin ja tavaroihin seuraavan kolmen kuukauden aikana asteikolla 1 (erittäin huonot) – 10 (erittäin hyvät). Vuoden 2025 kolmannella kvartaalilla ostovoimaindeksi asettui lukemaan 6,0. Luvussa on hieman nousua viime kvartaalista (5,9).
“Kaupan kannalta huomionarvoista on säästämisessä tapahtunut muutos. 28 prosenttia vastaajista ei aio karsia enää ollenkaan menojaan heinä-syyskuussa. Luku on noussut edellisestä kyselystä peräti 5,5 prosenttia, mikä tukee viimeaikaisia viitteitä kulutuksen elpymisestä”, Hintaoppaan Matinvesi-Bassett kommentoi.
Suomalaiset arvioivat käyttävänsä heinä-syyskuussa tuotteisiin ja tavaroihin keskimäärin 554 euroa. Miesten kulutusbudjeteissa on havaittavissa 132 euron nousu edelliseen kvartaaliin verrattuna (628 eurosta 760 euroon). Samaan aikaan naisten suunniteltu budjetti on laskenut roimasti, 533 eurosta 365 euroon.
Lisää dataa koskien nuorison mobiililaitteiden käyttöä ja muita kuluttajakyselyn tuloksia löydät Hintaoppaan tuoreimmasta Kuluttajakompassista. Lataa koko Kuluttajakompassi täältä.
*Tutkimus toteutettiin Bilendin hallinnoimassa M3 Panelissa 20.-24. kesäkuuta 2025. Verkkokyselyyn vastasi 1000 18–75-vuotiasta suomalaista ja otos kiintiöitiin kansallisesti edustavaksi sukupuolen, iän ja asuinpaikan mukaan.
Hintaopas on Pohjoismaiden johtava puolueeton tuote- ja hintavertailupalvelu. Liikeidea on ollut sama vuodesta 2002 lähtien – auttaa kuluttajia tekemään parempia ostopäätöksiä. Hintaopas tekee tämän keräämällä ja välittämällä rehellistä ja läpinäkyvää tietoa lähes 900 Suomessa toimivasta kaupasta sekä niiden tuotteista ja hinnoista.
Miljoonat kuluttajat käyttävät Hintaoppaan palvelua kuukausittain. Suomen lisäksi palvelu on saatavilla Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa, Ranskassa, Uudessa-Seelannissa ja Isossa-Britanniassa.