2021-03-23 07:00Pressmeddelande

Så ska Hasselbackens glansdagar återskapas

Utvecklingen av Hasselbacken tar sin utgångspunkt i de platser som tidigare varit bebyggda och innehåller en utställningslokal, hotellrum, ett spa, ett café och en ny reception. Fotograf flygbild: Lennart Johansson, Stadsbyggnadskontoret / re...

Pressmeddelande från Hasselbacken i samarbete med 3E Entertainment och Stockholms stad tisdag den 23 mars 2021.

Den 23 mars inleds samrådet för utvecklingen och återskapandet av Hasselbacken på Kungliga Djurgården i Stockholm – för första gången visas förslaget, ritat av danska Lundgaard & Tranberg Arkitekter, upp för allmänheten. 

“Vi är stolta över projektet och stolta över att få visa upp det och ge allmänheten en glimt av Stockholms och Djurgårdens framtid”, säger Daniel Christensen, vd för 3E Entertainment.

Under lång tid var Hasselbacken navet för Stockholms nöjes- och kulturliv. Från 1760-talet när namnet Hasselbacken etablerades inom stadens krognäring, under Bellmans dagar och ända fram till 1970-talet var platsen en av stadens mest välbesökta nöjesetablissemang. Hasselbacken har spelat en central roll i Stockholms nöjesliv och även för Stockholms matkultur i och med restaurangskolan som drevs mellan 1947 och 1969.

Nu ska Hasselbacken och Djurgården i Stockholm bli en destination året runt, för både nationella och internationella besökare. Men för att lyckas med det måste platsen återuppstå och bli det kulturnav som Hasselbacken en gång var. Tisdag den 23 mars inleds samrådet för utvecklingen av Hasselbacken med förslaget ritat av Lundgaard & Tranberg Arkitekter, där synpunkter från remissinstanser och allmänheten hämtas in.

– Vi har ett långt och grundligt genomfört arbete i ryggen. Planerna för återskapandet av Hasselbacken har tagits fram tillsammans med verksamheterna inom Pop House Entertainment Group, dess ledning med huvudägare Björn Ulvaeus och Conni Jonssons visioner, i samarbete med bland andra Stockholms stad, Kungliga Djurgårdens förvaltning och Lundgaard & Tranberg Arkitekter. Vi är stolta över projektet och stolta över att få visa upp det och ge allmänheten en glimt av Stockholms och Djurgårdens framtid, säger Daniel Christensen, vd för 3E Entertainment.

 

Under rådande omständigheter går verksamheterna på knäna och då är det än mer angeläget att möjliggöra en positiv utveckling.

– Joakim Larsson (M), stadsbyggnadsborgarråd

Bakom visionen om Hasselbacken och Djurgården står Björn Ulvaeus och Conni Jonsson som tillsammans äger fastighetskoncernen 3E PROPERTY, där 3E Entertainment är ett av dotterbolagen, samt är huvudägare i Pop House Entertainment Group som bland annat bedriver verksamheterna Hotell Hasselbacken, Cirkus Arena & Restaurang, ABBA The Museum och Pop House Hotel på Djurgården.

Sedan samarbetet dem emellan startade år 2015 har de delat visionen om en destination i världsklass på Djurgården. En plats där de olika verksam­heterna och fastigheterna bidrar till varandra för att stärka Djurgårdens flera hundra år gamla tradition som en av Sveriges mest betydelsefulla platser för kultur, nöje, gastronomi och naturmiljö.

– Djurgården är Stockholms viktigaste destination och en kär plats för såväl stockholmare som internationella och inhemska besökare. Vi älskar Djurgården. Det var därför vi etablerade ABBA The Museum här och det är därför vi har förvärvat Cirkus och nu Hasselbacken. Vi vill bidra till att göra Djurgården till en av världens främsta destinationer för musik, kultur, mat och upplevelser, säger Björn Ulvaeus.

Under samrådet hämtas synpunkter från remissinstanser och allmänhet in. Efter samrådet, som avslutas i början på maj, sammanställs samtliga synpunkter och beslut om eventuella justeringar tas utifrån dessa innan en ny granskning genomförs då remissinstanser och allmänhet får en ny chans att komma med synpunkter. Därefter kan detaljplanen antas varefter bygglov kan sökas och projektet påbörjas.

– Kungliga nationalstadsparken med både Gröna Lund och Hasselbacken är ett av Stockholms viktigaste besöks- och turistmål som årligen lockar hundratusentals besökare. Under rådande omständigheter går verksamheterna på knäna och då är det än mer angeläget att möjliggöra en positiv utveckling. Därför ska det bli spännande att under samrådstiden pröva förslaget till utveckling av Hasselbacken och förhoppningsvis landa i något som lyfter området ytterligare, säger Joakim Larsson (M), stadsbyggnadsborgarråd i Stockholms stad.

Bakgrund projektet

Det är snart två år sedan som första steget i återskapandet av Hasselbackens glansdagar på Djurgården togs. 2019 förvärvades både Hasselbackens fastighet och verksamhet av 3E Entertainment och Pop House Entertainment Group (PEG), som sedan innan ägde och drev ABBA The Museum, Pop House Hotel och Cirkus Arena & Restaurang på Djurgården.  

Efter rekommendation från Stockholms stad hösten 2019 inledde PEG och fastighetsbolaget 3E Entertainment (3EE) en satsning för att utveckla och återskapa Hasselbacken till det nav för kultur och nöje i Stockholm som platsen en gång var. Med avstamp i Hasselbackens egen, rika historia har ett gediget historiskt arbete gjorts med hjälp av arkitekt Per Kallstenius, samt en process med parallella uppdrag genomförts där fem arkitektkontor deltog. I uppdraget låg att visa på hur Hasselbacken kunde utvecklas genom att använda de platser där det tidigare funnits bebyggelse. 

Bedömningsgruppen – som bestod av representanter från 3E EntertainmentStockholms stad och Kungliga Djurgårdens Förvaltning, samt experter på arkitektur och gestaltning samt natur och landskap – beslöt att danska Lundgaard & Tranberg Arkitekters förslag bäst uppfyllde kriterierna. Under hösten 2020 har förslaget utvecklats och dess påverkan på kultur och naturvärden utretts. 

Den återuppståndna terrassen blir Hasselbackens hjärta och den tydligaste kopplingen till platsens historia som Skandinaviens största trädgårdsrestaurang vid sin tid. Tillbyggnaderna ramar in och skyddar den grusbelagda terrassen och nya väderskydd med öppningsbara glasväggar möjliggör en förlängning av säsongen.

Om utvecklingen av Hasselbacken

Projektet syftar till att återskapa området kring Allmänna gränd och Hasselbacken – som en gång utgjorde navet i Stockholms kulturliv. Utifrån gedigen historisk research för hur området har sett ut sedan slutet av 1800-talet, när Hasselbacken hade sin absoluta storhetstid, har en vision för hur området ska väckas till liv igen vuxit fram. 

– Vi vill återskapa glansdagarna på Hasselbacken och därmed bidra till att åter göra Djurgården till navet i Stockholms kulturliv och kulinariska värld. För att lyckas med det måste vi rekonstruera och utveckla Hasselbacken genom att återföra funktioner som funnits historiskt samt utveckla hotellet med fler rum, restauranger, barer och caféer tillsammans med ett nöjes och rekreationsutbud i världsklass, säger Daniel Christensen, vd för 3E Entertainment. 

Utvecklingen av Hasselbacken tar sin utgångspunkt i de platser som tidigare varit bebyggda och innehåller en utställningslokal, hotellrum, ett spa, ett café och en ny reception. Dessutom byggs Hasselbackens terrass om med utgångspunkt efter ett icke-realiserat förslag av Curt Björklund från 1930-talet, med en intilliggande scen. 

Den återuppståndna terrassen blir Hasselbackens hjärta och den tydligaste kopplingen till platsens historia som Skandinaviens största trädgårdsrestaurang vid sin tid. Tillbyggnaderna ramar in och skyddar den grusbelagda terrassen och nya väderskydd med öppningsbara glasväggar möjliggör en förlängning av säsongen.

Vy från Djurgårdsvägen med Nya Moriska paviljongen skymtande bakom träden. 
De nya byggnaderna anpassas organiskt till den omgivande naturen och en naturlig övergång bildas mellan byggnader och växtlighet. Även materialvalet tar inspiration från hur det en gång såg ut på platsen. De nya paviljongerna byggs främst i trä, vilket skapar en harmoni med omgivande naturen.
Rendering: Lundgaard & Tranberg Arkitekter
Vy från Djurgårdsvägen med Nya Moriska paviljongen skymtande bakom träden. 

Paviljongerna ”Nya Moriska”, och ”Nya Gubbhyllan” placeras på de platser där historiska Moriska och Gubbhyllan stod. Ovanpå Nya Gubbhyllan skapas också en offentlig takterrass. ”Rotundan” är en ny påbyggnad av den underjordiska konferensdelen. Byggnaderna anpassas organiskt till den omgivande naturen och en naturlig övergång bildas mellan byggnader och växtlighet. Byggnaderna underordnas de stora träden och samspelar med gläntorna som uppstår. Stor hänsyn tas till den blåklassade huvudbyggnaden och totalt tillförs knappt 6 000 kvm.

Materialvalet tar inspiration från hur det en gång såg ut på platsen. De nya paviljongerna byggs främst i trä, vilket skapar en harmoni med omgivande naturen. Inspirationen har hämtats från lekfullheten i den gamla Moriska paviljongen, Röda Caféet och verandornas arkitektur.

– Förslaget hämtar inspiration från Djurgårdens säregna arkitektoniska tradition, har balanserats med hänsyn mot naturen och utformats och bearbetats för att passa in i den befintliga parkmiljön, säger Daniel Christensen, vd för 3E Entertainment.

Allmänna gränd & ljusportalen

I samband med utvecklingen av Hasselbacken levandegörs också Allmänna gränd där en ny ljusaxel leder besökarna upp mot Hasselbacken och den ikoniska portalen markerad med ljus. Den nygamla ljusportalen, återskapad från 30-talet, syns från färjeläget och knyter ihop området nedanför Djurgårdsvägen och leder vidare upp till Hasselbackens terrass och Cirkus mellan Rotundan och Nya Gubbhyllan. Den nya bebyggelsens grupperingar ramar också in och förstärker ljusportalen. Förbindelsen anknyter till stråk som skapades under Stockholmsutställningen 1897. Detta blir nu ett av Djurgårdens mest besökta och folkrika stråk som kommer att bidra till att göra Djurgården levande även under den mörka vintersäsongen. 

I samband med utvecklingen av Hasselbacken levandegörs också Allmänna gränd där en ny ljusaxel leder besökarna upp mot Hasselbacken och den ikoniska portalen markerad med ljus. Förbindelsen anknyter till stråk som skapades under Stockholmsutställningen 1897. Detta blir nu ett av Djurgårdens mest besökta och folkrika stråk som kommer att bidra till att göra Djurgården levande även under den mörka vintersäsongen. Rendering: Lundgaard & Tranberg Arkitekter

För mer information besök 3eentertainment.se/projekt-hasselbacken.



Om Hotell Hasselbacken

Välkommen till Hotell Hasselbacken! Det historiska Hotell Hasselbacken är vackert beläget på Djurgården i Stockholm. Med 113 hotellrum, restaurang, bar, relaxavdelning och mötes- & eventlokaler för upp till 300 personer är Hotell Hasselbacken på Djurgården ett perfekt val för weekend-resan såväl som företagsevenemang. Restaurangen på Hasselbacken är genomsyrad av historia och erbjuder klassiska rätter med en modern touch. Våra hotellrum är rymliga och du bor nära Djurgårdens alla attraktioner som Gröna Lund, Skansen, ABBA The Museum och Vasamuseet. Om du ska på föreställning på Cirkus så bor du smidigt på Hasselbacken som ligger vägg i vägg.

Relaterade presskit