2020-09-03 06:01Pressmeddelande

Hågelbyparken inleder samarbete med Tekniska museet

Foto: Tekniska museetFoto: Tekniska museet

Kreativitet och problemlösning för unga:
Premiär för ”mattekluringbanan” i Hågelbyparken i Botkyrka

 

I samarbete med Tekniska museet och Botkyrka kommun öppnar nu ”mattekluringbanan” i Hågelbyparken. Chiffer, kubpussel och kodplankor är några av stationerna på den spännande banan som är tänkt som pedagogiskt program för skolklasser och andra parkbesökare.

 

Mattekluringbanan med olika stationer har tidigare gjort succé i Kronoberg inom ramen för projektet Maker Tour – Mot Nya Höjder. Nu har det blivit dags för unga i Botkyrka att knäcka koder och lösa chiffer samtidigt som de får möjlighet att aktivera sig utomhus, säger Maria Olsson, enhetschef Tekniska museet.

 

Projektet Maker Tour – programmering i skolan är Tekniska museets hyllade satsning för mellanstadieelever i utvalda förorter till Stockholm med syfte att stimulera intresset för teknik och programmering. Mattekluringbanan i Hågelbyparken i Botkyrka är en fristående del i projektet och en möjlighet för alla unga att upptäcka glädjen i teknik och naturvetenskap.

 

Invigning 10 september

Mattekluringbanan i Hågelbyparken invigs 10 september kl. 13.30-15.00. Mellanstadieelever från Botkyrka kommer att finnas på plats och lokalpolitiker och representanter från Botkyrka kommun har bjudits in. Media är också välkomna att delta.

 

Mattekluringbana med sex stationer

Banan består av sex olika kluringstationer: ett pussel, en 3D-kub, ett chiffer, en grafoptimering, ett 3D-pussel och kodplankor. Med hjälp av en karta får eleverna orientera sig mellan stationerna i parken. Vid varje station får man en bokstav när man löst ”kluringen”. I slutet har man sex bokstäver som gruppen ska sätta ihop till ett lösenord. Mattekluringbanan tar omkring 60 minuter att genomföra. Botkyrka kommun har även tagit fram ett resursmaterial som klasserna som genomfört banan kan arbeta vidare med.

 

Hågelbyparken är öppen för alla

Det är inte bara skolelever som har möjlighet att gnugga sina geniknölar i höst – mattekluringbanan är även öppen för Hågelbyparkens andra besökare vardagar mellan 08.00 och 15.00 då stationerna är fullt utrustade med material.

Lars Magnus Ericsson som lät anlägga Hågelbyparken i Botkyrka är för många mer känd för sitt arbete inom telefonin. Som 17-åring uppfann han Sveriges första telefon. Att få vara med och uppmuntra fler barns nyfikenhet och logiska tänkande just här i Hågelbyparken känns både naturligt och väldigt stimulerande. Vi hoppas att många unga vill komma hit och utmanas, säger Cina Staron, platschef i Hågelbyparken.

 

Mattekluringbanan kommer att finnas i Hågelbyparken under hösten 2020. Våren 2021 flyttar den vidare till Tensta. Hågelbyparken är en mötesplats för människors välbefinnande samt för det goda och öppna samhället. Förutom mattekluringbanan finns det mycket annat att uppleva – se mer på www.hagelby.se

 


Om Hågelbyparken

Hågelbyparken är en levande folkpark och en mötesplats för människors välbefinnande samt för det goda och öppna samhället. Här arrangeras både stora och små evenemang och arrangemang året runt. Valborgsmässoafton firas med eld på vattnet, på midsommar dansar vi runt stången och här firas också flera internationella högtider. Under sommaren bjuder Sveriges bästa dansband upp till dans på Stockholms största utomhusdansbana under segeldukstak. Hågelbyparken är en arena för föreningar och andra att arrangera evenemang och fester. I Hågelbyparken bedrivs också samhällsnyttiga verksamheter som en 4H-gård och Daglig verksamhet. Fastigheterna och marken ägs av Botkyrka kommun. Hågelbyparken sköter om fastigheterna och parken. Verksamheten i parken omfattar konferens, mat och dryck, kultur- och nöjesarrangemang och uthyrning. Hågelbyparken ingår i Upplev Botkyrka AB, ett av Botkyrka Kommun helägt bolag. Varje år besöks Hågelbyparken av ca 200.000 gäster. Bolaget omsatte 2018 21 miljoner kronor och har 11 st anställda, 64% män och 36% kvinnor. Bolaget har en styrelse bestående av 7 ledamöter inkl. ordförande, vice ordförande och 7 suppleanter, vilka utses av Botkyrka kommunfullmäktige.

Kontaktpersoner

Platschef, Hågelbyparken
Cina Staron