2019-09-06 05:30Pressmeddelande

Vilda Rosenblad aktuell med bohemisk familjeroman - inspirerad av sin franska uppväxt

Omslagsbild: Lilla fröken Grenadin Omslagsbild: Lilla fröken Grenadin

Elvira Ljungs pappa dör och hennes mamma bestämmer sig för att ta med sin unga dotter från Sverige, för att bosätta sig i Paris. I den nya staden blir Elvira tonåring, drömmer om att bli nästa Ingrid Bergman och går i kyrkan för att minnas sin ateistiske far. Samtidigt försöker Elviras mamma Ulrika komma fram till om mannen hon lever med verkligen är den hon ska vara med. Lilla fröken Grenadin är inspirerad av författaren Vilda Rosenblads egen uppväxt och första delen i en bokserie om Elvira och Ulrika.

Lilla fröken Grenadin är en produkt av ren viljestyrka. Jag var gravid när jag började och trodde jag skulle vara färdig lagom tills jag fött barn. Det kändes så också när jag låg med min nyfödda plutt och redigerade det allra, allra sista. Men det tog ett år till efter det. Boken är löst baserad på min egen parisiska barndom och uppväxt. När jag väntade mitt yngsta barn drabbades jag av en plågsam nostalgi, jag mindes Paris gator, den franska hiphopen, rostade kastanjer och alla kompisar, pojkvänner och underliga lärare och längtade tillbaka så mycket att jag var på gräsen till depression. Att skriva var det enda som hjälpte, jag fick helt leva i mitt förflutna då. Jag känner mig verkligen privilegierad av att få dela med mig av resultatet, säger Vilda Rosenblad.

Elvira Ljung är tolv, snart tretton, och har flyttat till Paris med sin mamma och styvfar Guillaume efter att hennes pappa har gått bort. Hon ägnar sin fritid åt att spela teater, se på film med sin bästa vän Delphine och läsa Stephen King – böcker som hon köper hos den mystiska bokhandlaren Béatrice. Hon skriver brev till Arnold Schwarzenegger, besöker kyrkan i smyg och drömmer om en framtid som berömd skådespelerska. Ulrika Lundin är Elviras mamma. På nätterna dricker hon och Guillaume vin och pratar om sånt som inte gör ont. De vet båda vad det betyder att sörja sin älskade. Men är han rätt man för henne, fjorton år äldre och tveksam till fler barn? Hennes barnlängtan är drabbande men samtidigt vet hon att hon inte kan flytta runt Elvira hur som helst i tillvaron. Och så är det det där med grannarna.

Lilla fröken Grenadin är en bohemisk och charmig roman om en mor och dotter. Men också om vänskap, familjerelationer, och både bristande och begynnande sexualitet i ett nittiotals-Paris där omvärlden beter sig alltmer osäkert. 

"Och så skärpte hon sig, degkletig om tänderna, och frågade om jag kom ihåg Guillaume, fransmannen som brukade bo på vandrarhemmet i Skåne Tranås, han som gav mig torkade bananskivor och sirop de grenadine. De gillade varann, sa hon, och nu skulle vi flytta till honom. Hon berättade att Frankrike var det land Tintin kom ifrån, och det tog flera år innan jag fattade att det var fel, att man åt grodornas lår där, men också pannkakor med saltiga saker i som skinka och ost och spenat, och att jordgubb hette fraise på franska, samma ord som när man skulle snyta sig på svenska."  — ur boken 

Vilda Rosenblad bor tillsammans med man och fem barn på Österlen. Hon har lämnat sina dagar som hotelldirektör och raw food-kock bakom sig och, utöver sitt jobb som lärare, tillbringar numera sin tid med att odla brysselkål i familjens skogsträdgård, att skriva romaner och att lära barn och ungdomar att uppskatta konst. Tillsammans med sin familj och vänner bygger de ett hus på klassiskt vis, samtidigt som de arbetar med swales.
 
 


Om Gul PR

Gul PR är en ung och hungrig PR-byrå. Vi arbetar med varumärken som Yoga Girl och Framgångsshowen, böcker och författare och företag, särskilt inom techsektorn.


Kontaktpersoner

Vilhelm Hanzén
Presskontakt
Vilhelm Hanzén