Många av oss har en tro om att världen eller vår organisation ska fungera som en väloljad maskin. Strategen och författaren Lennart Wittberg menar att den varken kan, eller borde fungera så, eftersom vi människor inte är maskiner. Detta betyder i praktiken att vi behöver utgå från hur vi människor faktiskt är och hur vi agerar i organisationer. I den nya boken Systemsyn i praktiken uppmärksammar han ett förhållningssätt som handlar om att se på världen och organisationer, som komplexa system, för att kunna effektivisera och förbättra verksamheter.
– Idén bakom den här boken är att ge ökad förståelse och praktisk vägledning för hur systemsyn kan tillämpas. Jag har valt att göra detta genom att tillämpa systemsyn på offentlig sektor och sedan beskriva vad som då visar sig i form av insikter och kunskap som gör att vi bättre ser och förstår hur verksamheter och organisationer fungerar. Det ger i sin tur praktisk vägledning för hur verksamheter och organisationer kan styras och utvecklas. Men den systemsyn som beskrivs här kan tillämpas på alla former av verksamheter och organisationer, säger Lennart Wittberg.
Systemsyn handlar om att se organisationer, verksamheter och världen som just system. Alla organisationer och verksamheter är komplexa system. Genom att ta ett steg bakåt och betrakta världen från flera olika perspektiv framträder mönster som ger en ökad förståelse, vilket kan göra det svåra lite enklare och det blir lättare att se möjligheter till förbättringar.
Boken utmanar befintligt tänkande och slår hål på ett antal myter samt rekommenderar att tänka i nya banor och ofta göra tvärtom jämfört med idag. En praktisk vägledning erbjuds som bygger på en idé om att vi behöver en ökad förståelse av verkligheten, sådan den nu är. Den här boken är inte tänkt för den som söker enkla lösningar som kan genomföras på kort tid utan ansträngning med garanterat resultat.
Resonemangen utgår från offentlig sektor och beskriver hur det är möjligt att bedriva verksamheter både bättre och billigare givet ett antagande om att de flesta människor vill väl men att de ofta möter onödiga hinder. Systemen går att förbättra. Motsvarande tänkande går att använda även för privat sektor.
"Jag får ofta frågor om hur man bör styra och följa upp samverkan. Men det är fel fråga. Det är ett tecken på vår ständiga strävan att dela upp och snuttifiera som endast krånglar till det. När varje avdelning eller enhet har egna budgetar, egna mål och följs upp separat skapar vi medvetet avgränsade små öar. Genom ”tydligt ansvar och tydliga roller” skapar vi gränser mellan delarna. Vi delar upp i mitt och ditt. Efter att vi har delat upp och skapat gränser på detta sätt frågar vi oss varför samverkan inte fungerar. Då hjälper det inte att vi i värdegrunden betonar vikten av samarbete.”
– ur boken.
Lennart Wittberg är en erfaren strateg som arbetat med nyskapande utveckling både nationellt och internationellt, bland annat genom sin avgörande roll i att göra Skatteverket till en av Sveriges mest framgångsrika myndigheter. Han har tidigare bland annat skrivit böckerna Strategiskt tänkande: Konsten att förstå och förändra (2019), och Förnya offentlig sektor: igen! (2021).
Sagt om boken:
“Genom välfunna exempel och användbara begrepp och modeller fungerar bokens kapitel inte bara som överlevnadsguide utan också och framförallt som tydlig inspiration för mer konstruktiva och hållbara förhållningssätt, för offentlig sektor och samhället som helhet.”
— Susanna Alexius, docent i företagsekonomi och forskningsledare.
Gul PR arbetar med stora och små bokförlag, artister, turnéer, filmer, samt företag och profiler.