2021-09-02 06:20Pressmeddelande

Vasaloppets magi och historia skildras i ny bok

Närmare 600 000 personer har åkt Vasaloppet, som år 2022 firar 100 år. I boken Vasaloppet – 90 Kvinnor och Män i fäders spår beskriver frilansjournalisten Henrik Lenngren Vasaloppets själ genom att låta 90 personer som åkt Vasaloppet får beskriva sina minnen, för att ge en heltäckande bild av skidloppet som tagit sig in i den svenska folksjälen.

— Det är något med Vasaloppet som får mig att känna mig levande, att vilja bli en del av historien. Jag söker mig gärna bort – eller hem – till nostalgin. Det finns en anledning till att de justerbara hantlarna och viktskivorna i mitt gym har fått ge plats åt gamla Vasaloppsprogram, lokalmynt från Mora och samlartallrikar med Vasaloppsmotiv. Vasaloppet har gett mig en ny dimension i livet, satt saker i rullning mitt hjärta i brand. Och jag är långt ifrån ensam om det, säger Henrik Lenngren.

Resan mellan Sälen och Mora är sig aldrig lik, ibland utsätts de åkande för vattenfyllda stråk, iskanor och spösnö i bitande sydostvind. Men de kan också få uppleva soluppgång på myrarna, räls och vind i ryggen. I boken får läsarna svar på frågor om hur Vasaloppet kan upplevas, som vad ska man tänka på före, under och efter loppet för att nå sitt mål och för att få ut så mycket som möjligt av upplevelsen. Kan man bunkra sömn och är det viktigt att bygga upp sin mentala kondition? Hur ska man egentligen förbereda sig timmarna före start den första söndagen i mars? Är det sant att man kan trycka i sig trettiofem bullar under ett lopp för att minska energiförlusten? Varför talas det så tyst om Vasaloppsblues och hur hanterar man alla känslorna efter loppet?

I Vasaloppet – 90 Kvinnor och Män i fäders spår fångas det klassiska loppets själ, det magiska, mytiska och historiska, genom lika många ögonpar. Boken beskriver ett tvärsnitt av Vasaloppet, från blåbär till elitledsåkare, från kvinnorna som slogs för sina rättigheter på sextiotalet till dagens långloppssuveräner; från tältsovare, prylnördar och stakfantaster till repdragare, brytbusschaufförer och chefen för bajamajorna vid startgärdet. Det är en bok som förklarar varför så många älskar Vasaloppet, men också ett inspirationslexikon med tips och knep. Boken blir som en guide till Vasaloppet för både förstagångslöparen och veteranen, där tips och upplevelser ges på saker att tänka på före, under och efter loppet. Den handlar om nittio skidåkande kvinnor och män, och om nittio världsberömda kilometer.

Henrik Lenngren är frilansjournalist, Norrköpingsbo och Vasalöpare sedan 2009. Han har upplevt en närmast omätbar tacksamhet över att få en apelsinklyfta i Läde och fått en heja-kram av sina döttrar i Evertsberg. Han har fallit ihop av utmattning vid målgång och gråtit av stolthet i duschen. Och så har han, till tonerna av Vasaloppshymnen, gått hand i hand med sin fru och förnyat äktenskapslöften i Mora kyrka.

 

Boken släpps den 15 september. 


Om Gul PR

Gul PR arbetar med stora och små bokförlag, artister, turnéer, filmer, samt företag och profiler.


Kontaktpersoner

Emma Ahreborg
Presskontakt
Emma Ahreborg