2023-12-04 09:00Pressmeddelande

Var femte vuxen kvinna i Sverige äter antidepressiva mediciner

Svenskarna finns årligen med på topp-10-listan över världens lyckligaste folk. Samtidigt är Sverige också ett av de länder med högst andel som tar antidepressiva läkemedel, med cirka 1,2 miljoner personer. De senaste tio åren har antalet medicinerade patienter ökat kraftigt med hela 44 procent. I boken Bli dig själv igen förklarar Mats Billmark tillsammans med medicinska experter vilka biverkningar som finns med antidepressiva mediciner och ger effektiva råd hur man på ett tryggt och skonsamt sätt kan minska sina mediciner. 

– I den här boken berättar jag ärligt om min resa med antidepressiva mediciner och de in- och utsättningar jag har gjort under 20 års tid. Ett samtal med ett par läkare i Lär dig leva-podden blev ett uppvaknande för mig. Jag kände att någon behöver berätta för människor som lider av de biverkningar som antidepressiva mediciner eventuellt kan ge och att det är möjligt att trappa ner på medicinerna om man gör det på rätt sätt. Många läkare rekommenderar idag en alldeles för snabb nedtrappning som kan leda till väldigt jobbiga utsättningssymtom. Min förhoppning är att den här boken blir ett stöd för de som vill trappa ner och bli fria från sina antidepressiva mediciner, säger Mats Billmark.

När de antidepressiva medicinerna introducerades rekommenderade läkemedelsmyndigheter runt om i världen att de skulle ordineras i 3–6 månader. I Sverige är det trots de rekommendationerna cirka 700 000 personer som har tagit antidepressiva mediciner i mer än tio år. De flesta experter anser att utskrivningen är alldeles för stor. Ändå händer ingenting mer än att förskrivningen av de så kallade ”lyckopillerna” bara fortsätter att öka. I alla åldersgrupper är det betydligt fler kvinnor än män som äter antidepressiva mediciner. Under de senaste tio åren har gruppen barn och ungdomar upp till 17 år ökat med hela 190 procent i Sverige. I Danmark och Norge är utskrivningen av antidepressiva mediciner till barn och ungdomar bara en tredjedel så stor.

I Bli dig själv igen beskrivs effekterna av långvarig medicinering av antidepressiva mediciner. Det kan leda till biverkningar som bland annat känslomässig avtrubbning, förlorad sexlust, trötthet, viktuppgång och likgiltighet. Åsa Nilsonne, psykiater och professor emeritus i medicinsk psykologi, och André Marx, tidigare medicinskt ansvarig läkare vid Sveriges enda nedtrappningsmottagning av antidepressiva mediciner (en mottagning som stängs ned runt årsskiftet på grund av bristande lönsamhet, trots mängder av patienter och långa köer), finns med som experter i boken.

“En del patienter säger att de känt sig avtrubbade känslomässigt sedan de började ta medicinen. De upplever sig inte som riktigt glada, men kan också sakna att vara ledsna. De kanske inte har gråtit på flera år. En del känner en håglöshet och apati, de tar sig inte för med saker. Vissa patienter med kreativa jobb kan säga att kreativiteten dämpats, de är inte lika skarpa, allt blir lite suddigt.”
– citat ur boken, från André Marx, specialist i allmänmedicin. 

Mats Billmark är författare till flera framgångsrika hälsoböcker och har stor erfarenhet av medicinering med antidepressiva mediciner. 2022 blev hans och Susan Billmarks bok Lär dig leva utnämnd till Adlibris mest sålda bok under 2000-talet. Lär dig leva var även Sveriges mest sålda bok 2015 och har givits ut i 26 länder runt om i världen.

 

Bli dig själv igen släpps den 22 januari.

 


Om Gul PR

Gul PR arbetar med stora och små bokförlag, artister, turnéer, filmer, samt företag och profiler.


Kontaktpersoner

Emma Ahreborg
Presskontakt
Emma Ahreborg