En man hittas mördad i skogen och motivet misstänks vara en konflikt kring den omtalade Junselevargen.
Sara Hagström bokdebuterar med Vargdräparen, en spänningsroman om grupptryck och förödande lögner som utspelar sig i byn Junsele. Författaren är uppvuxen i Västernorrland och vill med sin bok beskriva att livet i glesbygden sällan är som den stereotypiska bild många har.
— Jag själv är uppvuxen en bit från Junsele och har alltid fascinerats över självständigheten, drivkraften och påhittigheten där. Eftersom jag ville spegla Norrland på ett annat sätt än det stela, kalla och utdöende, så var Junsele perfekt för min historia. Jag vill även skriva om hur sårbar landsbygden blir när samhällsnödvändiga funktioner försvinner, som att den lokala polisstationen inte finns kvar när någon blir mördad, säger Sara Hagström.
Om handlingen i Vargdräparen:
I Junseletrakten är de allra flesta hjärtligt trötta på den sedan en tid tillbaka riksbekanta vargen som i media till och med fått namnet Junselevargen. Men när Einar Grundström hittas skjuten i huvudet blir vargfrågan återigen en krutdurk i bygden. Misstankarna riktas mot en man som varit engagerad i föreningen Fria rovdjuren och haft en öppen konflikt med Einar om vargens vara eller icke vara.
Eftersom Junsele ligger långt ifrån någon centralort leds polisutredningen av ett team av utredare från både Umeå, Sollefteå och Sundsvall. Samarbetet fungerar till en början mycket väl men börjar snart gnissla betänkligt, och samtidigt som utredarna får allt större problem med interna stridigheter blir det uppenbart att utredningen inte är fullt så enkelspårig och lättutredd som de först trott. Gamla oförrätter bubblar upp till ytan och i krocken med nya konflikter ställs människor inför val de aldrig trott att de skulle behöva göra.
Hon lyssnade till reporterns ord och kände irritationen krypa på. Nej, nu fick det väl ändå vara nog? Skulle de flytta den där förbannade vargen en gång till? Vad blev det, fjärde eller femte gången? Någon var tvungen att ta sitt förnuft till fånga och avsluta det där kräket snart, tänkte hon. Det kunde inte vara rimligt att staten la sådana enorma summor pengar på ett djur. Allra helst inte när äldreomsorgen och skolorna gick på knäna, vart var samhället på väg egentligen? Förstod inte politikerna att de hade viktigare problem att lösa än att skydda en sketen varg?
— ur boken.
Sara Hagström är utbildad som civilekonom och har drivit eget företag, men drömmen om att skriva ledde till slut till debutromanen Vargdräparen. Sara är uppvuxen och bor fortfarande i Anundsjö i Västernorrland. Hon har alltid fascinerats av Junselebornas självständighet och drivkraft, och valde därför att skriva om orten.
Vargdräparen släpps den 20 april.
Gul PR arbetar med stora och små bokförlag, artister, turnéer, filmer, samt företag och profiler.