2019-11-07 06:20Pressmeddelande

Tv-producent bakom Efterlyst och Robinson släpper omskakande debutroman

Bokomslag: Ljuset under ytan Bokomslag: Ljuset under ytan

Hanna Mårlind har försökt släppa minnesbilderna i över 20 år, men lyckas inte. Vad var det egentligen som hände den där stormrivna dagen i skärgården? Vågar hon gräva i det - trots att hennes liv då kan sättas på spel? Stefan Stridh ligger bakom tv-produktioner som Efterlyst, Robinson och och Berg flyttar in. Ljuset under ytan är hans debutroman, efter mer än två decennier som tv-producent.

— Ljuset under ytan är min berättelse, frukten av mitt jävlar anamma och alla misstag jag gjort under vägen. Självfallet hade det varit en sämre berättelse om jag inte valt att lyssna på skrivcoachen, min förläggare och inte minst min redaktör. Förmodligen hade det inte blivit någon bok alls. I ett parallellt universum hade jag kanske struntat i allt det där. I vårt skrev jag en roman istället, säger Stefan Stridh.

För fem år sedan var Hanna Mårlind världsmästare i simhopp. Idag är hon bara ytterligare en ensamstående småbarnsmamma med dåligt samvete och sargad självbild. Ingen jagar henne längre förutom kronofogden. Men när Hanna vaknar upp den här natten ska allting förändras. En främling har tagit sig in i hennes lägenhet. Någonstans i mörkret väntar han på henne, och mardrömmen har bara börjat. 

Varenda utryckning som John Haeger kastar sig in i verkar sluta i katastrof. Förmodligen borde han ignorera larmet som går ut över polisradion, men snart är John indragen i ett fall som trotsar allt förstånd. Gamla, ostraffade människor försöker mörda en före detta elitidrottare. Alla tycks sakna koppling till offret och flera av dem yrar om en och samma sak. 
Om guden med det brinnande ansiktet. 

Gunvor skulle inte ge sig, Hanna visste det. Hon bestämde sig för att skippa bortförklaringarna den här gången, slöt bara ögonen och drog in luft genom näsan. Försökte tvinga bort lukten av läder och gamla böcker, ge plats för andra dofter. De solvarma klipporna och saltvattnet. Ansiktsmusklerna drog ihop sig direkt. Varje gång hon utsatte sig för det här var det som om kroppen gick in i försvarsställning, stålsatte sig inför minnena som framkallade den där molande värken i bröstet. Det kändes som om hon gjort det tusen gånger förut. Tvingat mörkret att rinna bort omkring henne, blekna, innan bilderna kom i fokus så skarpa att det nästan gjorde ont i ögonen. En del av henne älskade att låta ljudet av vågor och måsarnas skri fylla huvudet, resten av kroppen spjärnade emot. Av en ren reflex förmodligen, eller av rädslan för att få reda på vad som egentligen hände.
  — ur boken 

Ljuset under ytan är en skräckosande spänningsroman som utspelar sig under några dallrande försommarveckor i Stockholm och ytterskärgården. I kollisionen mellan vitt skilda levnadsöden där alla rimliga förklaringar verkar orimliga. Och allt som ter sig omöjligt långsamt förvandlas till en hisnande möjlighet. 

Stefan Stridh har arbetat som tv-producent i närmare tjugo år, huvudsakligen med underhållning och kriminaljournalistik. Ljuset under ytan är hans debutroman.

Boken utkommer den 12 november 2019. 


Om Gul PR

Gul PR är en ung och hungrig PR-byrå. Vi arbetar med flera av de största bokförlagen och varumärken så som Yoga Girl och Framgångsshowen, samt företag och profiler.


Kontaktpersoner

Vilhelm Hanzén
Presskontakt
Vilhelm Hanzén