Odla eget, köpa närodlat i Reko-ringar och på marknader - det som är nära läggs allt oftare i grytorna. Journalisten och mats kribenten Ingar Nilsson släpper nyutgåvor av tre böcker som lär dig mer om hur du odlar och lagar till några av våra populäraste köksväxter.
— Min förhoppning är att läsarna får inspiration till att både börja odla och bredda sin repertoar av rätter med antingen hallon, kål och rabarber. Jag är en hängiven matlagare som, liksom många andra matintresserade människor, vill lära mig lite mera om de råvaror jag använder och hur de odlas, säger Ingar Nilsson.
I boken Hallon får vi veta att bäret som har ätits av människor i tusentals år antagligen började odlas först under medeltiden. Romarna använde hallonsirap som bot mot magåkommor och att dricka ett te på hallonblad som hjälp mot diarré eller halsont är en gammal huskur som används än idag. Boken innehåller utöver historiken en mängd goda hallonrecept med klassiker som peach melba och drottningsylt, men också en färggrann hallonlikör, halloncurd till afternoon tea och mycket annat som smakar sommar.
I Rabarber finns allt man kan tänkas vilja veta om stjälken som växer och trivs i våra svenska trädgårdar men egentligen kommer från helt andra breddgrader. Den intressanta historien om rabarbern som medicinalväxt, under lång tid var den en begärlig handelsvara som tidvis betingade ett högre pris än opium. Än idag odlas rabarber i Kina och används inom den kinesiska medicinen.
Boken Kål berättar den fascinerande historien om kålen som växt och föda men också hur den odlas och – inte minst – tillagas. Receptdelen innehåller allt från hälsosamma smoothies till sallader och naturligtvis ett par recept på kåldolmar. Kålen upplever en renässans. Från att ha varit förpassad till pizzasallad och råkost har den blivit högsta mode bland både restaurangkockar och hemmamatlagare. Grönkål wokas och strimlas i sallader, brysselkål friteras och steks och asiatiska sorter som kailaan och pak choi finns numera i grönsaksdisken.
Böckerna Hallon, Rabarber och Kål innehåller allt man kan tänkas vilja veta om de växterna, om deras historik, odlingstips och de godaste recepten. Böckerna är även rikt illustrerade med foton och illustrationer.
Ingar Nilsson har arbetat som journalist sedan 1984. Under 1990-talet började hon specialisera sig som matskribent och har sedan dess skrivit en mängd artiklar, böcker, och producerat radioprogram i ämnet. Ingar är också initiativtagare till de årliga rabarberfestivalerna i Sörmland och Skåne. Som projektledare har hon startat Ekolådan i Stockholm samt arbetat med utveckling av småskaligt livsmedelsföretagande för Region Skåne. Ingar är även medförfattare till Svenska ostar & ostmakare samt Bon Lloc.
Gul PR arbetar med stora och små bokförlag, artister, turnéer, filmer, samt företag och profiler.