2022-03-03 08:00Pressmeddelande

Sveriges ende konstpolis beskriver kampen mot förfalskad konst i ny bok

Handeln med förfalskad konst är mycket omfattande, en ansenlig del av all konst som finns i svenska hem är förfalskad. I Förfalskad konst berättar Sveriges ende konstpolis Peter Lloyd hur hans utredningar går till och om metoderna för att avslöja bedragarnas trick.

– Jag brukar kallas för konstpolis och mitt uppdrag är att få bort falsk konst från den svenska marknaden. Att jag är ensam kriminalpolis i Sverige som explicit utreder konstförfalskning säger väl det mesta om hur polisledningen ser på dessa brott som omsätter åtskilliga miljoner kronor årligen. Jag är tacksam för att jag får jobba med dessa i mångt och mycket intressanta och spännande ärenden, säger Peter Lloyd.

Falska målningar av folkkära svenska konstnärer som Albin Amelin, Bengt Lindström och Madeleine Pyk dyker ständigt upp för försäljning. Även verk av internationella stjärnor som Joan Miró, Pablo Picasso och Jean-Michel Basquiat kopieras ofta.

Lär känna mästerförfalskarna Han van Meegeren, som lurade Hermann Göring, Elmyr de Hory, som blev sur när man började plagiera hans förfalskningar och Mark Landis, som skänkte bort sin förfalskade konst till museer. Här finns också tips och råd för den som vill lära sig hur man identifierar ett förfalskat verk och vad man ska se upp med vid konstköp. Boken är rikt illustrerad med autentisk falsk konst.

I den här typen av brott har ofta vare sig ägaren, säljaren eller förfalskaren något att vinna på ett verk avslöjas som en förfalskning. Därför kommer majoriteten av de förfalskade verken aldrig till vår kännedom. Många anser att det är bättre om konstverket säljs vidare för att på så sätt stärka proveniensen med en alltmer gedigen ägarhistoria. Juridiken kring konstförfalskning är lite speciell. I brottsbalken finns det nämligen inte något brott som heter ”konstförfalskning”. Det är ett begrepp vi använder i vardagligt tal, och det är okänt för svensk rätt. Det brottsbalksbrott det oftast handlar om benämns signaturförfalskning. 

Konstnären Ernst Billgren, som själv blivit utsatt för plagieringsförsök, har skrivit ett förord till boken.  

"En del ärenden kan ta otroligt lång tid att avsluta, och därför har jag utredningspärmar från golv till tak i mitt beslagsrum i polishuset. Ibland kan ärenden till och med leva vidare långt efter att brottslingen har gått ur tiden, som skedde med en förfalskare vid namn Bror Erik Eriksson. Han dog på 1980-talet, men än i dag får jag in hans förfalskningar av Albin Amelin (1902–1975). De senaste åren har det blivit ett femtontal, och jag räknar med att inom en snar framtid få in större partier allt eftersom de som köpte målningarna på 1970-talet går bort, och arvtagarna lämnar in tavlor till auktionshusen."
— ur boken.

Peter Lloyd är Sveriges enda polis som utreder konstbedrägerier på heltid.  

Leone Milton har tidigare skrivit en rad böcker, bland andra Till mina torskar tillsammans med Hanna Widerstedt.

 

Boken släpps den 24 mars. 


Om Gul PR

Gul PR arbetar med stora och små bokförlag, artister, turnéer, filmer, samt företag och profiler.


Kontaktpersoner

Vilhelm Hanzén
Presskontakt
Vilhelm Hanzén