2019-09-24 05:30Pressmeddelande

Svensk avhoppare skriver om scientologin - ges ut i Australien, England och USA

Bokomslag: Kult Bokomslag: Kult

När Stefan Malmström var ung blev han manipulerad in i Scientologikyrkan i Hässleholm. Kult är hans debutthriller baserad på upplevelsen - samt det motstånd han mötte när han ville gå ur. Nu ges boken ut på engelska av förlaget Silvertail Books och når bland annat Storbritannien, Australien och USA.

— När jag var sjutton år råkade jag träffa några trevliga människor, bara några år äldre än mig själv. Min världsbild förändrades helt. Jag avslutade min lovande idrottskarriär som orienterare och blev scientolog på heltid. Jag la all min tid på sekten. Efter några år lyckades jag ta mig ur och återanpassades långsamt till ett normalt liv. För många andra går det inte lika bra. Omkring 5 000 svenskar hoppar varje år av en totalitär rörelse och cirka 2 000 av dem är i så dåligt psykiskt skick att de behöver professionell hjälp. I engelskspråkiga länder är de siffrorna ännu högre. Därför tror jag det finns stor efterfrågan av böcker som tacklar ämnet och det är roligt att Silvertail Books nappade på mitt manus, säger Stefan Malmström. 

Kult är en kriminalthriller där manipulerande religion och hämnd står i centrum. Huvudpersonen i boken är Luke Bergman som lever med skyddad identitet i Karlskrona efter att ha flytt från New York. När en av hans bästa vänner hittas död tillsammans med sin lilla dotter börjar Luke gräva i fallet. Polisen avskriver det hela som en familjetragedi och menar att vännen tagit livet av både dottern och sig själv - men Luke anar att det snarare handlar om ett kallblodigt mord. 

Boken släpptes på svenska under 2017. Sedan dess har Stefan bland annat föreläst om ämnet. Hans främsta målsättning har varit att  stärka unga människors motståndskraft mot att dras in i totalitära rörelser, såsom religiösa sekter, politiska extrema och/eller våldsbejakande grupper eller organiserad brottslighet.

"Hon kände sig som vore hon hög. Hög på scientologin, på de här människorna som ville så gott och som trodde att hon hade oanade förmågor. Det slog an någonting djupt inom henne. En sträng som hon inte vetat om att hon hade. Som hade legat och slumrat i alla hennes sjutton år men som nu börjat vibrera i hennes inre. Det var som om en dold längtan blottlagts i hennes inre. En längtan som hon hade förnummit, anat att hon hade, utan att kunna sätta ord på den. För första gången i sitt liv kände hon sig levande, fylld av en kraftfull energi som gjorde att hon kände sig oövervinnerlig."  — ur boken 

Stefan Malmström är tidigare nyhetsjournalist som har jobbat för Sveriges Radio och TV4. Idag jobbar han som konsult, föreläsare och författare. Stefan bor i Karlskrona med sin familj. 


Om Gul PR

Gul PR är en ung och hungrig PR-byrå. Vi arbetar med flera av de största bokförlagen och varumärken så som Yoga Girl och Framgångsshowen, samt företag och profiler.


Kontaktpersoner

Vilhelm Hanzén
Presskontakt
Vilhelm Hanzén