Är könsdysfori en kulturell sjukdom, eller handlar det om att ett stigma har undanröjts, vilket gör att fler nu vågar söka hjälp? Psykiatern och författaren Stefan Krakowskis bok Incel skapade stor uppmärksamhet och diskussion när den kom 2021. I sin nya bok Identitetskriget undersöker han en av vår tids mest polariserande frågor. Genom intervjuer med transpersoner, anhöriga, specialistläkare, intresseorganisationer och politiker ger han en bred och nyanserad bild av transdebatten och dess konsekvenser för samhället.
– Vi lever i ett alltmer polariserat samhällsklimat. Människor stämplas som onda eller goda, samhällsproblem och konflikter delas upp i svart eller vitt. Det finns allt mindre plats för nyanser och insikten om att tillvaron kan vara komplex saknas. Bara konfrontation. Detta gäller även i debatten om trans, kön och identitet. Konfrontationen liknar ett kultur- eller identitetskrig. Den här boken hade inte varit möjlig att skriva om inte så många personer varit villiga att berätta om sina livsöden utan förbehåll. Om det är någonting jag lärt mig under arbetet med boken så är det att verkligheten sällan är svart eller vit, säger Stefan Krakowski.
I juli träder den nya könstillhörighetslagen i kraft, vilket medför att det blir lättare att ändra juridiskt kön genom att åldersgränsen sänks från 18 till 16 år med målsmans godkännande. Kravet på en könsdysforidiagnos slopas, istället ska en person som fyllt 16 år få ändra juridiskt kön efter en förenklad prövning av könsidentiteten hos läkare eller psykolog. Stefan Krakowski analyserar i Identitetskriget betydelsen av denna utveckling. Författaren har intervjuat såväl kända, bland annat Lina Axelsson Kihlblom och Lee Christiernsson, som okända transpersoner.
Det pågår ett identitetskrig där de stridande parterna i transfrågan har blivit alltmer oförsonliga, och ordkriget har spridit sig till företagsvärlden, politiken, skolan, vården och akademiska lärosäten. Människor stämplas som onda eller goda, och det finns mindre och mindre plats för nyanser eller insikt om frågans komplexitet. Varför väcker ämnet sådana känslor och vad kommer den nya könstillhörighetslagen att innebära i praktiken?
Mycket tyder på att transfrågan kommer fortsätta ta en framträdande plats på den politiska dagordningen under 2020-talet. Den har blivit en symbolfråga som visserligen berör relativt få personer i absoluta tal men ändå mobiliserar människor tvärs över den politiska skalan. Transfrågan har också blivit ett slagträ i en debatt som i grunden inte bara handlar om kön och identitet utan också om föräldrars och skolans roll i barnens liv, sjukvårdens ansvar och en juridisk-etisk fråga om var gränsen går för människors fri- och rättigheter.
– ur boken.
Stefan Krakowski är överläkare i psykiatri, författare och skribent. Han har studerat politiskt våld och terrorism vid St Andrews-universitetet i Skottland och även jobbat på Försvarets Högkvarter med olika säkerhetsfrågor. Krakowski delar sin tid mellan skrivande och kliniskt arbete, främst inom akut- och slutenvårdspsykiatrin. Som krönikör har han skrivit för flera stora tidningar och han sommarpratade i Sveriges Radio 2022. Identitetskriget är hans fjärde bok.
Identitetskriget släpps den 18 mars och ges ut av Bazar Förlag.
Gul PR arbetar med stora och små bokförlag, artister, turnéer, filmer, samt företag och profiler.