2022-02-03 08:00Pressmeddelande

Solvallamördaren skriver om 23 års fängelsetid i sin nya bok

Janne Raninen, känd som Solvallamördaren, har just avtjänat sitt straff efter att ha suttit i fängelse i över två decennier i både Sverige och Finland. I Bakom murarna har han samlat sina minnen från åren bakom galler. Allt som händer på kåken stannar verkligen inte alltid där. 

— Min styrka var att jag vågade göra brott och höll min käft stängd när jag satt i förhör och detta uppskattades inom den kriminella världen. Jag fick helt enkelt bekräftelse i kriminella kretsar och jag körde på stenhårt. Det har hänt mycket tragiskt under åren och folk har fallit offer för mig och mina brott. Förutom offren så lider offrens anhöriga på grund av det jag har gjort. Med denna bok vill jag inte glorifiera de kriminella på något sätt, utan det är mer en bok om hur man tar sig igenom 23 år i fängelse med hjälp av svart humor, säger Janne Raninen.

Med självironi och glimten i ögat skildrar Janne Raninen sig själv och sina medfångar i Bakom murarna. Hur internerna för att fördriva tiden och tristessen utsätter varandra för brutala pranks, hur man lyckas ha sex i fängelset eller hur en flickväns besök lindrar ens frihetslängtan. Janne Raninen berättar också hur han och hans medfångar lyckades göra hembränd sprit och ha fester i fängelset. Osannolika händelser på anstalterna beskrivs, som då internerna samlat pengar till en tandlös krigsförbrytares garnityr och hur de mot alla odds lyckas hitta gömställen för sina insmugglade telefoner och datorer trots vakternas ständiga övervakning.

I boken berättar Janne Raninen även om den stora vändningen som gjorde att han bestämde sig för att lägga ner det kriminella livet. Bakom murarna ger en osminkad bild av ett liv de flesta inte ens kan föreställa sig.

"Drogfriheten bevisade man genom att lämna urinprov varannan dag under dom första tre månaderna på Täby. Dock betydde det inte att de intagna var drogfria, för dom flesta lurade systemet. Ett knep var att hinka i sig fett med vatten ett par timmar före urinproven för att pisset skulle vara så utblandat med vatten att det inte gav nåt utslag på testen."
— ur boken.

Janne Raninen debuterade med självbiografin De kallar mig Solvallamördaren (2018). I dag driver han företag och har bildat en ideell organisation för barn till fångar.

 

Bakom murarna släpps den 10 februari. 


Om Gul PR

Gul PR arbetar med stora och små bokförlag, artister, turnéer, filmer, samt företag och profiler.


Kontaktpersoner

Vilhelm Hanzén
Presskontakt
Vilhelm Hanzén