God hälsa handlar inte bara om att vårda sin kropp eller att få rätt vård och medicin när så behövs – det är också förmågan att mitt i vardagen se det stora i det enkla. I den nya boken En oväntad glänta ger läkaren Anders Rosengren konkreta ingångar till den helhetssyn som kallas existentiell hälsa.
– I mitt arbete blir jag ofta frustrerad över att den existentiella hälsan hamnar i skuggan av de mer mätbara aspekterna av hälsa, säger Anders Rosengren, läkare och professor vid Göteborgs universitet. Detta fokus på det mätbara är sannolikt en av orsakerna till den omfattande ohälsa som råder – trots alla hälsoråd som omger oss.
Eftersom den psykiska ohälsan fortsätter att öka i Sverige, gav regeringen i våras Folkhälsomyndigheten i uppdrag att utveckla arbetet med existentiell hälsa. Anders Rosengren knyter an till detta och riktar sig i boken till den breda allmänheten. Genom att kombinera skönlitteratur med den senaste vetenskapen, belyser han de existentiella hot som vi alla står inför. En oväntad glänta utgår från Anders Rosengrens resultat och erfarenheter med det digitala Livsstilsverktyget – ett hjälpmedel han utvecklat och som drivs av Göteborgs universitet. Livsstilsverktyget är Sveriges största satsning på existentiell hälsa.
För att vidga synen på hälsa och ge nya perspektiv på vad det innebär att vara människa utgår Anders Rosengren i En oväntad glänta från Tomas Tranströmers diktvärld. Han gör också utblickar mot en rad andra författare, mot olika tanketraditioner och vetenskapliga upptäckter. Anders Rosengrens ansats att, med utgångspunkt i litteraturen spegla viktiga samhällsfrågor utifrån både existentiella och vetenskapliga aspekter, är något helt nytt.
– Tomas Tranströmer är en av Sveriges mest folkkära författare. Hans jordnära och öppnande texter berör många människor djupt, inklusive mig själv. Jag tyckte det var spännande att se hur vi med hans diktvärld som klangbotten, kan närma oss frågor om ohälsa och klimathot, som oftast behandlas väldigt tekniskt. Ofta talar vi antingen enbart om det vetenskapliga, eller enbart om det existentiella. Jag vill med boken visa hur vi kan väva samman dessa för att få en större helhetsförståelse för vad det innebär att vara människa idag, säger Anders Rosengren.
I boken uppmanar Anders Rosengren oss att se på hälsa som att hantera livet, med dess glädjeämnen och besvikelser, sår och återhämtning, sjukdomar och åldrande. Och att leva med en ödmjukhet för vad det innebär att vara människa: att aldrig bli färdig.
Anders Rosengren har under många år arbetat med att förena litteratur, existentiella traditioner och medicin för att belysa olika aspekter av hälsa och existens. 2016 startade han forskningssatsningen Livsstilsverktyget, som används i alla sjukvårdsregioner, i civilorganisationer och av privatpersoner. Verktyget används idag av över hundratusen människor och har visats minska blodsocker, vikt och blodtryck. Det har även visat på vägar till nya diskussioner om existentiella frågor. Anders Rosengrens bok Hela livet: en läkares erfarenheter om hälsa, forskning och vardagens utmaningar (Norstedts, 2021) fick stor uppmärksamhet och har nått många läsare.
Recensionsdatum 8 november 2024. Korpen Förlag.
Gul PR arbetar med stora och små bokförlag, artister, turnéer, filmer, samt företag och profiler.