Hämnd är ett starkt ord med stor och bred innebörd. Kan hämnd likställas med rättvisa? Den vilda rättvisan – Judisk hämnd efter Förintelsen berättar historien om judar som efter Förintelsen vägrade förlåta och gå vidare, och som istället tog hämnd på nazister efter andra världskriget. Frågan som författaren Kenneth Hermele ställer är stora men omöjliga att värja sig mot: Vad är ett rimligt straff för folkmord? Var går gränsen för hämnd och vem har egentligen rätt att utkräva den?
— Min diskussion av judisk hämnd har kopplingar till frågan om judiskt motstånd under Förintelsen, temat för min förra bok Inte som lamm till slakt. Men det finns en viktig skillnad. Jag räknar handlingar som utfördes efter Förintelsen, handlingar avsedda att straffa förövare som förberedde eller genomförde massmordet på judar, som judisk hämnd. Medan judiskt motstånd handlade om att sätta sig till motvärn medan Förintelsen pågick. Uttryckt på annat sätt: Hämnd utövas huvudsakligen efter det att brottet skett, medan motstånd däremot syftar till att förhindra ett brott, eller åtminstone minska dess verkan, säger Kenneth Hermele. En annan skillnad är att motståndarna ofta var kvinnor medan hämnarna till övervägande del var män, en skillnad som Kenneth Hermele förklarar med att kvinnor hämnas på annat sätt än män.
Kenneth Hermeles bok lyfter komplexiteten bakom begrepp som hämnd, straff och rättvisa. Går det att skapa rättvisa och ge adekvata straff till folk som begått folkmord? Som officeren Chaim Ben-Asher, medlem i Judiska brigaden, reflekterade 1945 i ett brev till sin fru:
Ska spädbarn mördas för de brott som Hitlers folk begått när de dömde våra spädbarn till gas och eld? Vad skulle engelsmännen eller amerikanerna gjort om en miljon av deras spädbarn gått samma öde till mötes? Är "ett barn för ett barn" en förpliktelse eller barbari?
Arbetet med boken inleddes före Israels svar på Hamas blodiga terrorattack i oktober 2023. Boken är alltså inte bara skrämmande aktuell utan frågan om hämnd och hämndens repetitiva kraft är nu något som vi alla måste fundera över. När stater tar hämnd, vad händer då? Och vilka metoder kan anses vara tillåtna? Den vilda rättvisan är en bok vars moraliska frågor är omöjliga att värja sig mot och Kenneth Hermele är en mycket modig vägvisare i ett mörkt landskap.
Kenneth Hermele är ekonom och författare. Utöver ett tjugotal skrifter om internationell ekonomi har han gett ut böckerna En shtetl i Stockholm samt Inte som lamm till slakt.
Den vilda rättvisan – Judisk hämnd efter Förintelsen ges ut av Ordfront förlag och släpps den 15 januari. Boken, som är på 430 sidor, är rikt illustrerad och bygger på omfattande studier av judisk hämnd alltsedan bibelns dagar med tonvikt på Förintelsens förövare och hämnare.
Gul PR arbetar med stora och små bokförlag, artister, turnéer, filmer, samt företag och profiler.