2022-03-15 07:55Pressmeddelande

Psykopatens handbok - en drabbande biografi om att överleva ett decennium av våld och manipulation

Maria Oldenstedt levde i över 10 år med en man som utsatte henne för både psykiskt och fysiskt våld. Under ett helt decennium begränsade han hennes liv och tillvaro, medan hon försörjde honom. Han fick henne att tycka att det var helt normalt, samtidigt som det var oerhört viktigt för honom att ingen hade inblick i deras liv. Nu släpper Maria boken Psykopatens handbok, där hon delar med sig av sitt liv och sina erfarenheter, sin bakgrund och hur hon hamnade i klorna på en personlighetsstörd man. Med sin berättelse vill hon hjälpa andra som sitter fast i liknande dysfunktionella förhållanden.

— Boken har varit ett sätt för mig att läka mig själv genom att prata med andra. Det handlar inte så mycket om personen som drabbade mig, utan mer vad som händer när man drabbas, hur man mår och vad man går igenom. Man går sönder inombords när personen i fråga tar sig in i hjärnan och tillslut kontrollerar hela ens liv. Från början tänker man att man aldrig skulle låta någon annan ta kontroll över en, men i slutet är man helt söndersmulad, säger Maria Oldenstedt.

Drygt 14 procent av kvinnorna i Sverige har någon gång i vuxen ålder blivit utsatta för fysiskt våld eller hot om fysiskt våld i en nära relation, och var femte kvinna har i en nära relation blivit utsatt för psykisk misshandel.

I Marias fall sa mannen att ingen annan skulle förstå, för hans sätt att leva var unikt. Utåt sett var Maria en framgångsrik stylist med egen salong, men inombords fungerade ingenting. Hon gick in i relationen med tanken att hon aldrig skulle låta någon annan kontrollera henne, men lämnade den helt tillintetgjord.

Invävt i Marias berättelse är också femton regler, utlärda av psykopaten själv. Hon brukar själv säga: jag har gått en elva år lång utbildning hos en psykopat.

“Täcket omsluter mig som en kokong och hans tyngd förseglar höljet. Jag försöker flytta mig i sidled men kommer ingenstans, väggen är bakom mitt huvud och jag är fast. Han höjer sin högra hand i en snabb rörelse och det blåa ljuset från tv:n studsar mot det blanka knivbladet. Är det nu det händer? Är det så här jag ska dö, i min egen säng, indränkt i mitt eget blod? Ska hans ilska vara det sista jag ser medan han hugger livet ur mig och tar mina sista andetag ifrån mig? Är det så det ska sluta? Jag ser metallen passera och han lyfter handen ännu högre och hans blick är obehagligt tom. Nu stannar han upp och bara stirrar. Men då händer något. I stället för att hugga mot mig så tar han kniven i ett fast grepp och lägger bladet mot sin egen hals. Han skriker att han måste få veta sanningen, han måste få veta lösenordet till mejlkontot som han hittat. Jag är helt bedövad och har svårt att fokusera på vad han säger. Hans stirriga ögon har låst siktet på mig och det känns om som det går flera minuter utan att han blinkar.”
– ur boken

Maria Oldenstedt bor i Stockholm med sin sambo, två egna barn och ett bonusbarn. Hon är frisör och stylist på egna salongen Oldenstedt&Co, och driver Psykopatpodden, som når ut till 10 000 lyssnare per avsnitt, och har över 15 000 följare på Instagram. Psykopatens handbok är hennes första bok.

 

”Det är intensivt, nära och skrämmande berättat. Marias berättelse grep tag i mig från första början, och jag tror och hoppas att hennes erfarenheter kan hjälpa och ge stöd åt andra i samma situation.”
– Maria Fridstjerna, BTJ, betyg 4 av 5

 

Psykopatens handbok släpps den 22 mars.

 


Om Gul PR

Gul PR arbetar med stora och små bokförlag, artister, turnéer, filmer, samt företag och profiler.


Kontaktpersoner

Linnéa Katz
Presskontakt
Linnéa Katz