2019-09-20 05:15Pressmeddelande

Oscarsvinnare gör film av svensk barnboksuccé 

Agnes Våhlund, Carles B. Wessel & Elias Våhlund Agnes Våhlund, Carles B. Wessel & Elias Våhlund

Storsäljaren Handbok för superhjältar blir film. Efter förhandlingar med flera produktionsbolag såldes filmrättigheterna för den svenska barnbokssuccén till Stiller Studios på Lidingö. Stiller Studios har i sin tur knutit till sig producenten Charles B. Wessler, som år 2018 vann en Oscar för filmen Green Book. 

— När vi träffade Stiller Studios kändes det rätt direkt. De lyssnade på våra tankar om berättelserna och vårt universum. Vi har fått se ett utkast till manus och vi är väldigt nöjda, säger Agnes Våhlund.

— Stiller Studios har utvecklat vår story utan att varken tappa vår ton eller ambition. Dessutom delar de våra visioner om att ta över världen, säger Elias Våhlund. 

En framgångsresa liknande den som paret Elias och Agnes Våhlund har gjort inom barnboksbranschen är ovanlig. Det är en bransch som är känd för att vara svår att etablera sig i, men på drygt två år har deras fyra böcker om superhjälten Röda Masken sålt i över 400 000 exemplar - bara i Sverige. Böckerna har även släppts i ytterligare 20 länder. Under 2018 vann de också flera priser - som till exempel Specsavers Award för årets barndeckare och årets barnbok på Storytel Awards.

— Vi har stora planer för en internationell franchise av Handbok för superhjältar och planerar för både en svensk och en engelsk version. Seriens popularitet, tillsammans med Charles B. Wesslers nätverk av duktiga manusförfattare och skådespelare, ger oss oändliga möjligheter, säger Patrik Forsberg, vd för Stiller Studios.

Historien bakom Handbok för Superhjältar vill uppmärksamma mobbning och få fler att våga prata om det. Huvudkaraktären Lisa blir retad och storyn bygger på en balans mellan ämnet mobbning och äventyr. Berättelsen är mångbottnad, vilket bidrar till populariteten hos både barn och vuxna. Barnen ser en sak och vuxna en annan, och blir på så vis ett verktyg för viktigt kommunikation.

Elias Våhlund jobbade tidigare som regissör, manusförfattare, skådespelare, stuntman, lärare och skivbolagsdirektör. Han har startat och drivit ett treårigt cirkusgymnasium samt en ettårig heltidsutbildning i stunt. Han har också vunnit silvermedalj i VM i artistisk fäktning för Storbritannien och är hedersmedlem i British Academy of Fencing.

Agnes Våhlund arbetade tidigare som grafisk formgivare och fotoredigerare innan hon beslöt sig för att helt fokusera på sitt illustrerande. Hon  kommer från Polen och har en masterexamen i Europeiska studier från Warszawa Universitet. Hennes stora passion är manga, anime och superhjältar. När hon hörde Elias pitch för Handbok för Superhjältar, sa hon upp sig från sitt arbete och har sedan dess illustrerat och utvecklat parets universum på heltid.


Om Gul PR

Gul PR är en ung och hungrig PR-byrå. Vi arbetar med flera av de största bokförlagen och varumärken så som Yoga Girl och Framgångsshowen, samt företag och profiler.


Kontaktpersoner

Vilhelm Hanzén
Presskontakt
Vilhelm Hanzén