2022-12-01 08:50Pressmeddelande

Osannolikt musiksamarbete i ny dokumentär

Konsert Delux - Saga BioKonsert Delux - Saga Bio

Den uppskattade kören Kördelux från Karlskoga består av personer som har olika former av psykiska och fysiska funktionsnedsättningar. När kören ville göra något som de aldrig gjort förut valde de att sätta upp en konsert tillsammans med uppmärksammade Svenska Kammarorkestern. Samarbetet innebar konstnärliga krockar, skratt och gråt. Nu porträtteras vägen fram till konserten i dokumentärfilmen Berättelsen om Konsert Delux - och hur världens bästa instrumentalister mötte världens bästa Kördelux, med biopremiär i februari 2023.

— Konstnärliga krockar lockar mig jättemycket. Jag vill inte bara göra saker som är slätstrukna, där vi vet allt som kommer hända och publiken vet vad de ska få. Men det finns också en bortre gräns för när det inte funkar, så det fanns självklart en osäkerhet. Jag såg redan på skrivbordet att det här hade potential att bli riktigt bra. Vi vet sen tidigare att Kördelux är i världsnivå i att få publiken att bli berörd, deras uttryck är helt fenomenalt, säger Peter Tikkanen, konstnärlig ledare för Kördelux.

2019 fick Kördelux chansen att sätta upp en konsert i samarbete med Svenska Kammarorkestern. Coronapandemin kom dock att sätta stopp för de ursprungliga planerna. Kören försökte så gott som möjligt att hitta övningstillfällen för att inte sjunka i kvalitet och för körmedlemmarnas behov av att få sjunga och umgås med kören. Men frågan om kören kommer överleva pandemin och hitta tillbaka till sitt berömda uttryckssätt väcks. 

Svenska Kammarorkestern är en av Sveriges mest profilerade orkestrar, de har med sin speciella identitet och professionalism skapat sig en plats på de stora scenerna världen över, bland annat i Japan, USA, Storbritannien, Tyskland, Österrike och Frankrike och hyllats i medier som NY Times. Att hantera det musikaliska gapet mellan Svenska Kammarorkestern och Kördelux var en utmaning som lockade de professionella musikerna.

— Det här var ett annorlunda projekt för oss, men mötet med Kördelux blev mycket inspirerade för Svenska Kammarorkestern. Våra musiker kände sig berörda av upplevelsen och glädjen som föreställningen förmedlade. Samarbetet inspirerade oss och det blev en viktig påminnelse om vilken mäktig kraft som finns inom musiken, säger Gregor Zubicky, konstnärlig chef vid Svenska Kammarorkestern.

Resan mot konserten filmatiseras i dokumentären Berättelsen om Konsert Delux - och hur världens bästa instrumentalister mötte världens bästa Kördelux. Förutom musikgrupperna medverkade även sopranen Jeanette Köhn och trombonisten och sångaren Nils Landgren vid konserten. Körmedlemmarna Kristina Nyqvist, Filip Robertsson och Hampus Melander och deras förberedelser är i fokus för filmen. Filmen är regisserad av Mikael J Boson och producerad av Åke Lundström, Eyra Media. 


Dokumentären filmades mellan julen 2019 och sommaren 2022 och har galapremiär 15 februari 2023 på biograf Saga i Karlskoga och kommer sedan visas på utvalda biografer.

Kördelux är en kör i Karlskoga som består av medlemmar i olika åldrar som är inskrivna i Karlskoga kommuns ”daglig verksamhet”, vilket innebär att alla i kören har olika former av psykisk och ibland fysisk funktionsnedsättning. Kören grundades 2013 av Rozita Åkerstedt och består av ett femtiotal deltagare och assistenter. Kören samarbetar med Öjebokören när de gör sina större produktioner och framträdanden, för att stabilisera den musikaliska kvaliteten. Kören har genom åren jobbat med gästartister som Hasse Andersson, Boris René och Peter Hallström.

Svenska Kammarorkestern är en orkester vars affärsidé är kvalitet, som representerar svensk kultur och musikliv på högsta nivå. Sedan 2019 är Martin Fröst, en av världens mest ansedda klarinettister, orkesterns chefsdirigent. Tillsammans skriver de en ny berättelse som gör anspråk på att förnya konsertformen och återuppfinna sig själv.

 


Om Gul PR

Gul PR arbetar med stora och små bokförlag, artister, turnéer, filmer, samt företag och profiler.


Kontaktpersoner

Vilhelm Hanzén
Presskontakt
Vilhelm Hanzén