2023-10-27 07:00Pressmeddelande

Nya landskapsmåltider presenteras i lättuggad bok

I den nya boken Sveriges landskapsmåltider, utgiven av Ordfront förlag, redovisar kulturjournalisten Christian Daun de trerätters som har blivit utvalda till nya landskapsmåltider utifrån lokala råvaror. Boken bygger på ett projekt som involverat landshövdingar, kockar, bagare, råvaruproducenter, designers, konsthantverkare och dryckesutvecklare över hela landet. I boken presenteras resultatet med en stor portion humor och matkärlek.

– Länder, regioner och städer behöver turism och resmål väljs allt oftare med den unika matupplevelsen som kompass. Framtiden stavas förädling och regionalisering, därför är landskapsmaten viktig. Jag vill att denna bok hellre ska kännetecknas av ett eldfängt försvarstal för bulle-med-bullen än ännu en pliktskyldig hyllning till Västerbottenost. Det här, vill jag tro, är text med hetta. Några rejäla nävar passion, ett kryddmått vanvördighet, en matsked syra och en knivsudd sarkasm har skjutsats in i ugnen, där allt har tillagats på tillbörlig värme, säger Christian Daun.

Den svenska maten är variationsrik och består av det våra skogar, sjöar, älvar, åkrar och hav kan erbjuda - hjortron, röding, sik, ren, rådjur, tång, alger, kantareller, korvar, älg, granskott, nässlor, vildsvin och lax. Vi är nära naturen och den är nära oss. Den svenska mattraditionen står sig starkt. Och den värnas mest kärleksfullt genom uppdatering.

Sveriges landskapsmåltider presenterar ny spännande mat från alla våra landskap - och Stockholm som lite på nåder fick hänga med. En inspirerande vägvisare för hur vi kan leva i samklang med naturen. Maten är skapad av lokala matinspiratörer och stjärnkockar och boken är en del av ett större samarbete mellan Folkets Hus och Parker, Gastronomiska Akademien, Måltidsakademien och Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien. Baserat på en idé som bland annat Carl Jan Granqvist var med och utvecklade. 

Christian Dauns texter om landskapens matkultur och samhällsliv gör också boken till något mer än en kokbok – här väller kunskap, humor och matkärlek fram. En bok att tugga i sig från pärm till pärm.

Det finns nämligen fler oupptäckta halländska specialiteter som skulle må bra av språklig restaurering. Jag tänker inte minst på det ljuvliga fläsket från frigående lantrassvin, grisar som fått äta sig mätta på bok- och ekollon. Kosten gör fläsket mer sladdrigt än vanligt fläsk, men på ett högst begärligt sätt, och nötkaraktären är tydlig. Namnet, det väcker dock inte samma habegär. ”Får det lov att vara en skiva ollonfläsk?” Nej, det får det inte. 
Lagar ni så äter vi, Halland. Med aptit och glädje. Men kalla det inte ollonfläsk.”

– ur boken.

Christian Daun är journalist och författare med stor matpassion. 2015 skrev han ett uppmärksammat reportage om sin barnmatsångest för tidskriften Hunger. Tillsammans med Niklas Ekstedt har han skrivit boken Mitt barn äter allt (2017) och 2021 kom Draksådd: fiaskon och haverier när kommunen ska sättas på kartan.

 

Boken släpps den 3 november.

 


Om Gul PR

Gul PR arbetar med stora och små bokförlag, artister, turnéer, filmer, samt företag och profiler.


Kontaktpersoner

Rebecca Andersson Molin
Presskontakt
Rebecca Andersson Molin