2020-03-12 06:30Pressmeddelande

Ny spänningsroman utspelar sig på Sveriges mest aktiva brandstation

Bokomslag: Den röde hanen Bokomslag: Den röde hanen

Märkliga och livsfarliga händelser börjar drabba utryckningsgrupp fyra på Östermalms brandstation, med brandmästaren som mest utsatta person. Är någon ute efter honom? Anna Granlunds nya serie av spänningsromaner, med boken Den röde hanen som debut, tar det allvarliga ämnet bränder och gör spänningslitteratur av det på samma självklara sätt som om det vore en polisdeckare.

 —  Jag har spenderat mycket tid på brandstationer i mitt liv. Framförallt på Östermalms brandstation och det är primärt där inspirationen kommer ifrån. Det är en minst sagt fartfylld plats, Östermalms brandstation har flest utryckningar av alla stationer i Sverige. Vanligtvis cirkulerar spänningsromaner kring polisstationer, men det är även intressant att ta liknande perspektiv på brott, men från en helt annan, ganska o-omskriven, vinkel, säger Anna Granlund.

I utryckningsgrupp fyra funderar brandmästare Stefan Berg på om de farliga och obehagliga händelser som har drabbat hans grupp riktar sig mot honom, och nyanställda brandingenjören Jessica Frank hamnar mitt i dramat i sin roll som brandorsaksutredare. Både Stefan och Jessica bär på ärr när de möts. Stefan kämpar med att hålla samman sin utryckningsgrupp samtidigt som han vacklar efter en plötslig och smärtsam separation. Jessica brottas med spöken ur det förflutna och gör allt för att dölja sina påtagliga skador. Tillsammans letar de efter svar på de många gåtor och rökridåer som finns framför dem.

Anna Granlund har arbetat inom bok- och reklambranschen under större delen av sitt liv, men detta är första gången hon själv skriver i spänningsgenren.

“Han ser hur Malle nickar men noterar också hans osäkerhet. Stefan undrar vad det är som egentligen har hänt. Är det Malle som gjort fel, eller blev Kjelle plötsligt sjuk? Falken kommer ner med allvarlig uppsyn. Han bär på Kjelles rökskydd. ”Flaskorna är tomma”, säger han och tittar på Malle och Stefan. Stefan höjer ögonbrynen och tittar frågande på Malle som till slut stammar fram ordern till larmet om rödmärkning av stationen. Stefan greppar mätaren från Falken för att kontrollera det han redan vet, att den verkligen visar tomt.”

— ur boken 

Anna Granlund bor i Stockholm och drev tidigare Norrlandsförlaget North Chapter, som vunnit pris för ”Best cocktail book in the world”, ”Best culinary travels book” och ”Årets svenska måltidslitteratur”. Numera arbetar Anna på Bonnierförlagen, främst med kommunikation men även med bokproduktion. På fritiden hittar man henne oftast i en kajak, ett löparspår eller på en resa någonstans där hon slipper frysa.

 

Boken utkommer den 2 april 2020. 

 


Om Gul PR

Gul PR är en ung och hungrig PR-byrå. Vi arbetar med flera av de största bokförlagen och varumärken så som Yoga Girl och Framgångsshowen, samt företag och profiler.


Kontaktpersoner

Vilhelm Hanzén
Presskontakt
Vilhelm Hanzén