2022-06-14 07:00Pressmeddelande

Ny högtempo-thriller porträtterar ett krigshärjat Sverige som kärnvapenland

I den nya kärnvapenstaten Sverige är det politiska tonläget rejält uppskruvat sedan det högerpopulistiska partiet Sveriges väl kommit till makten. Nya undantagslagar som regeringen drivit igenom för att kunna använda vid ett nödläge aktiveras - och demokratin sätts ur spel. Krisen är ett faktum. Det elfte budet är den tredje delen i Mats Svenssons uppskattade bokserie om ett mörkare Sverige, som kanske inte är så långt ifrån verkligheten som vi vill tro.

Det elfte budet utspelar sig några år i framtiden, men ligger väldigt mycket i tiden. Jag skrev boken innan kriget i Ukraina utbröt, men i den har vi plötsligt en statskupp som bland annat är finansierad av Ryssland, i ett Sverige som är en kärnvapenstat. Nato lovar militärt stöd till Sverige, Ryssland i sin tur ger kuppmakarna assistans, och plötsligt är det krig med Sverige som slagfält, säger Mats Svensson.

Enorma resurser läggs på det svenska kärnvapenprogrammet, och när ubåten HMS Skåne byggs om till robotubåt sätts ett händelseförlopp i gång som för landet till randen av katastrof. Utomlands följer man den alarmerande utvecklingen med stigande oro. Britterna skickar spaningsförband till Sverige och såväl Nato som Ryssland förbereder sig för att kunna agera mot vad som ser ut som en statskupp i en kärnvapenstat. Samtidigt har den mystiske general Woodland och legosoldaten Cornelis van Owen helt andra planer när det gäller världsläget, och de är beredda att göra precis vad som helst för att driva igenom sina agendor.

Återigen blir det upp till poliserna Omar och Alina och soldaten Elinor att göra allt de kan för att få landet på rätt köl, och den här gången är insatserna högre än någonsin.

“De båda dykarna bröt den iskalla vattenytan ett par hundra meter från byggarbetsplatsen och tog sig snabbt upp på den lilla klippavsatsen i kanten av fjorden. De hade långsamt och försiktigt nästlat sig in i området. Att ta sig in så här nära inpå den svenska basen hade tagit timmar, uppdraget var väl förberett och planerat sedan flera veckor tillbaka. Nu var det ont om tid och de skred genast till verket med sitt uppdrag. De båda männen bar ljuddämpade ryska automatkarbiner av allra senaste modell. Den ene tog fram en vattentät digitalkamera. Den andre lade ifrån sig sin automatkarbin på klipphällen framför sig, sedan tog han fram ett vattentätt paket med sprängdeg och placerade det intill automatkarbinen. De svarta kyrilliska bokstäverna mot den bruna plasten signalerade tydligt var sprängämnet kom ifrån. Från den plats där de nu befann sig kunde de se in i den stora varvsdockan där en av de svenska ubåtarna låg sedan flera månader tillbaka. Till skillnad från med en satellit kunde dykarna ta riktigt bra bilder på det som svenskarna höll på med därinne. Satelliter såg området snett uppifrån, men från klippavsatsen vid fjordens kant kunde man se rakt in i basens ubåtsdocka. De båda spionerna fotograferade varenda detalj de kunde få med på bild under de två minuter de befann sig ovanför ytan. Egentligen hade de velat komma ännu närmare målet, men svenskarnas bevakning av området var alldeles för alert. Nu hade de bråttom, för de visste att larmet troligen redan hade gått och att de inom kort skulle bli jagade.”

— ur boken

Mats Svensson jobbar till vardags med mjukvara för cancerforskning, och skriver på fritiden. Det elfte budet är hans tredje bok, och uppföljaren till Den trettonde bomben och De tolv majestäterna.

 

Det elfte budet släpps den 13 juni.


Om Gul PR

Gul PR arbetar med stora och små bokförlag, artister, turnéer, filmer, samt företag och profiler.


Kontaktpersoner

Linnéa Katz
Presskontakt
Linnéa Katz