Aldrig tidigare har vi fått så mycket hjälp av så många olika slags djur som nu. Djur jobbar i skolan, på biblioteket, sjukhuset, äldreboendet, begravningsbyrån och på flygplatsen. Djuren är också viktiga för den biologiska mångfalden, men drabbas hårt av vår tids största utmaning, klimatkrisen.
— Alla organismer är viktiga här på jorden. Tyvärr påverkas många djur av klimatkrisen, men det är inte för sent att göra något åt situationen. Om vi blir medvetna om hur djuren hjälper oss hoppas jag att fler känner ansvar för att bevara den biologiska mångfalden. Den här boken handlar om samspelet mellan djur och människa, om vad vi människor kan lära av djuren, och om alla de djur som hjälper oss, säger Lena Sjöberg.
Djuren som hjälper oss är en faktabok för barn, men också en ögonöppnare för vuxna om vilken betydelse många sorters djur har för människan. Till exempel används råttor för att upptäcka var landminor finns och för att hitta tuberkulossmitta. Och grisar kan användas som ledsagare. Lena Sjöberg berättar i boken om hur både de vilda och de tama djuren hjälper oss. Djuren kan vara våra armar och ben, våra ögon, öron och vårt luktsinne. De tröstar oss när vi är ledsna, lugnar oss när vi är oroliga, lockar till lek och får oss att känna oss omtyckta. De bär, drar och stretar i människans tjänst. Djuren som hjälper oss finns på fler platser än vi kanske trott. Läs om hästen som hittar i Londons tunnelbana, hunden som nosar upp skelett, albatrossen som avslöjar tjuvfiske, tamillern som drar kablar, elefanten som planterar träd och många andra djur.
Sedan istiden har människa och djur levt tillsammans. Hundarna, som blev våra första husdjur, jagade med oss, vaktade oss och värmde oss under kalla nätter. Vi gav dem mat och borstade deras pälsar. När vi blev bönder lockade bondgårdens råttor till sig katter som snart kom och gick i sina nya hem. I antikens Rom sägs hundar ha hjälpt blinda att ta sig fram längs de slingrande kullerstensgatorna. På 800-talet förekom djur för första gången inom vården. I New York har krigsveteraner fått arbeta med hundar, hästar, grisar och höns som en del i behandlingen av posttraumatisk stress.
“När vi kelar med ett djur släpps nyttiga hormoner ut i vår kropp. Hjärtat slår lugnare slag, blodtrycket sänks. Vibrationerna från en katts spinnande kan få skador att läka snabbare, både hos oss och hos katten. Vårt immunförsvar blir starkare när vi klappar hundar och när vi ser in i hundens ögon stärks bandet mellan djur och människa på samma sätt som när en förälder och ett spädbarn ser på varandra. Studier har till och med visat att elever får lättare att lösa matteuppgifter när det finns ett djur i klassrummet.”
— ur boken.
Lena Sjöberg är illustratör och författare. Hon startade sin faktaboksresa 2010 då hon vann Opals faktabokstävling med Kalla fakta om is.
Gul PR arbetar med stora och små bokförlag, artister, turnéer, filmer, samt företag och profiler.