Sociala medier har blivit en självklar del av vår vardag, och allt fler vandrar planlöst med mobilen i högsta hugg. Socionomen och beroendeexperten Sven Rollenhagen varvar forskning och personliga erfarenheter i sin nya bok Scrollzombies - Hur beroendet av sociala medier styr våra liv för att visa hur vi kan styra vårt scrollande utan att det styr oss - och hur vi undkommer att bli offer för Scrollzombie-epidemin.
— Jag har tidigare skrivit böcker om datorspelsberoende och mobilvett- och etikett. Det går att dra paralleller även till den typen av missbruk. I denna bok är mitt fokus vårt kluvna förhållande till sociala medier. Jag har intervjuat forskare, pratat med vänner, släkt och andra medmänniskor som jag stött på i min vardag om deras syn på sociala medier. Utöver det är detta en bok byggd på personliga reflektioner och tankar, säger Sven Rollenhagen.
Sven Rollenhagen utgår ifrån sin roll som expert på digitala beroenden och resonerar personligt och lättillgängligt om hur vår generation har fastnat på nätet. Det finns inga pekpinnar, utan författaren har en pragmatisk hållning där han förespråkar balans snarare än total avhållsamhet. Han blundar inte för det faktum att sociala medier är en stor tillgång och erbjuder många möjligheter för oss som människor, både privat och i arbetslivet. Men det är en uppmärksamhetstjuv man måste kunna hålla i schack för att det inte ska gå ut över vår tillvaro. Rollenhagen menar slutligen att det viktigaste är att inse att vi styr mobilen, mobilen styr inte oss.
Boken innehåller förutom många tips på att skapa digital balans också ett enkelt fem-veckors-program för den som vill lära sig mer om sitt användande av sociala medier och förebygga eller bryta ett missbruk.
“Nästan alla gör det. Presidenter såväl som vanliga medborgare. De flesta som du känner och troligtvis även du själv. Barn och vuxna på väg till jobb och skola. I väntan på en buss, på toaletten eller mitt i en måltid. Vi tittar alla ner på en skärm och scrollar likt en zombie igenom flödet på sociala medier. Kattklipp, reklam, solnedgångar, nyheter, memes och selfies. Allt flimrar förbi i en rasande fart. Ofta tänker vi inte ens på vad vi gör. Det sker automatiskt så fort vi har möjlighet. Mobilzombien är djupt försjunken i sin mobil.“
— ur boken
Sven Rollenhagen är socionom och har jobbat med dataspelberoende både i Sverige och internationellt. Han har tidigare skrivit böckerna Dataspelsberoende (2013) och Mobikett: handbok för mobilzombies (2015).
Boken utkommer i augusti 2019.
Gul PR är en ung och hungrig PR-byrå. Vi arbetar med varumärken som Yoga Girl och Framgångsshowen, böcker och författare och företag, särskilt inom techsektorn.