2021-10-13 07:00Pressmeddelande

Ny barnbok vill lyfta saknaden efter biologiska föräldrar

I Sverige fanns det år 2017 138 329 adopterade personer, och under samma år genomfördes 1 148 nya adoptioner. Sophie G Hallgren, som har egen erfarenhet av att adoptera barn, bestämde sig för att skriva boken Flickan från andra sidan havet om och för barn som dessa.

— Även om adoptivbarn trivs och älskar sina adoptivföräldrar, upplever de allra flesta barn med en sådan bakgrund en djupt rotad saknad efter sina biologiska föräldrar. Det gör ont i hjärtat att vilja göra allt för sitt barn, men inte kunna. I de stunder då denna längtan hos barnet yttrar sig spelar det ingen roll hur mycket kärlek jag fyller på med. Det ligger bortom min förmåga. Därför skrev jag denna bok, ett mammahjärtas försök att åtminstone lindra i de svåra stunderna. Jag hoppas boken kan hjälpa andra också, säger Sophie G Hallgren.

I boken får vi träffa Maya, 6 år, som trots att hon fyller år inte känner sig riktigt glad, för det är någon hon saknade på kalaset. För att trösta henne berättar hennes adoptivmamma sagan om flickan från andra sidan havet.

I sagan räddar Elena sin älskade dotter från hunger och nöd genom att hitta en ny familj åt henne. Flickan är älskad och tycker om sin nya familj men längtar ändå efter sin biologiska mamma. Kommer hon någonsin att få träffa henne igen?

Flickan från andra sidan havet är en berättelse om djup saknad och förtvivlad längtan, något som många barn som inte lever med sina biologiska föräldrar kan känna igen sig i. Boken är avsedd att vara en tröst när det är jobbigt, och kan läsas tillsammans med barnet.

Mamma sätter sig försiktigt på sängkanten och frågar:
– Maya, varför ser du så ledsen ut?
– Jag saknar min andra mamma.
Mamma klappar Maya mjukt på kinden.
– Käraste hjärtat mitt. Din andra mamma saknar säkert dig med. Kanske hon just nu tittar upp mot himlen och räknar stjärnorna? Hon väljer ut de sex vackraste och önskar att du också tittar på dem.
— ur boken.

Sophie G Hallgren jobbar som skolbibliotekarie i Malmö och gör författardebut med bilderboken Flickan från andra sidan havet som riktar sig till barn i åldern 5-10 år. Boken är illustrerad av Katarina Vintrafors.


Om Gul PR

Gul PR arbetar med stora och små bokförlag, artister, turnéer, filmer, samt företag och profiler.


Kontaktpersoner

Rebecca Andersson
Presskontakt
Rebecca Andersson