2019-01-15 07:55Pressmeddelande

Nordens största förlag för egenutgivning breddar med ljudböcker

Peter Norrman, Vd VulkanPeter Norrman, Vd Vulkan

Efter att ha banat väg för egenutgivning i Sverige lanserar bokplattformen Vulkan även egenutgivning av ljudböcker. Sedan starten 2008 har de gett ut över 30.000 titlar och utmanat traditionella förlag i branschen. I februari tar de sig an den växande ljudboksmarknaden.

— Tiden är mogen för egenutgivna ljudböcker. Vi känner en stor efterfrågan på att kunna ge ut en egen ljudbok och vi kommer att erbjuda författarna möjligheten att själv läsa in boken i våra studios eller att hyra in kända författarröster. Vi räknar med att publicera tusentals ljudböcker de kommande åren. Traditionella förlag är på väg bort. På sikt försvinner alla mellanhänder mellan bok och läsare - och nu även lyssnare, säger Peter Norrman, VD på Vulkanisterna.

Under 2018 läste nästan två femtedelar av svenskarna e-böcker eller lyssnade på ljudböcker - enligt undersökningen svenskarna och internet 2018. Jämför man det med samma siffror från 2016 har användandet nästintill fördubblats. Med allt mer lättillgängliga tjänster tyder inget på att trenden skulle vända och många traditionella förlag rör sig mot digitalt eller uppläst innehåll. Vulkan vill därför ge egenutgivare samma möjlighet att nå ut även där.

— Ljudboken är ett format som ska vara tillgängligt för alla. På lite sikt kommer vi ge ut lika många böcker i ljudformat som papper och e-böcker. Våra ljudböcker kommer att nå ut på alla plattformar som idag säljer eller strömmar ljudböcker, säger Peter Norrman.

Vulkan grundades med tanken att alla bär på en berättelse och att det var alldeles för många som aldrig fick chansen att nå ut med den. Från att ha börjat som ett förlag för privatpersoner som ville ge ut böcker för sin närmaste krets, har de idag flera etablerade författare och professionella avsändare som ger ut via Vulkan. Hos förlaget Lava, som drivs vid sidan av Vulkan, har bland andra Viveca Steen, Amelia Adamo, Alexandra Pascalidou, Dag Öhrlund, Alexandra “Kissie” Nilsson,  Malin Berghagen och Michaela Forni gett ut böcker.

Vulkan är en bokplattform som kopplar samman författare, läsare och återförsäljare och de trycker drygt 40 000 exemplar varje månad. Förlaget var också en av initiativtagarna till litteraturpriset Selmapriset, som delas ut i februari varje år. Priset instiftades 2014 och var det första i Sverige att ges till egenutgivna författare. Utöver att trycka böcker publicerar man även e-böcker och nu under hösten lanserade man den internationella satsningen Bookea. Vulkan omsatte ca 35 miljoner senaste räkenskapsåret och räknar med drygt 40 miljoner under innevarande år.


Om Gul PR

Gul PR


Kontaktpersoner

Vilhelm Hanzén
Presskontakt
Vilhelm Hanzén