Fågelmatning är en folkrörelse med hundratusentals utövare bara i Sverige. Niklas Aronsson, chefredaktör för BirdLife Sveriges medlemstidning Vår Fågelvärld och författare till flertalet titlar inom fågelgenren är lagom till vintern och matningssäsongen tillbaka med sin nya bok Fågelmatning - Allt du behöver veta. En rikt illustrerad bok både för den som redan har rutin på att mata fåglar och för den som vill komma igång.
— Fågelmatning är ett fantastiskt sätt att komma fåglar nära. Det är så vi kan lära känna dem och beundra hur vackra de är. När vi dessutom kan sätta namn på dem, så ökar deras betydelse och värde för oss. Det vi känner till och har en relation till, det vill vi bevara. Därför är fågelmatning också en ingång till fågelskydd och bevarande av naturen. Till sist är det en idealisk syssla för hela familjen. Alla kan delta och lära sig, till exempel genom att göra egen fågelmat och sedan njuta av variationen och fåglarnas upptåg i trädgården, på gården eller balkongen, säger Niklas Aronsson.
Sedan 2006 då Niklas Aronssons första bok “Mata fåglar” kom ut, har han samlat på sig ytterligare 15 år av kunskap som nu sammanställts på 224 sidor i den nya boken Fågelmatning - Allt du behöver veta. Vi matar fåglar på vintern, men också allt oftare året runt. På frågan om varför vi så gärna vill ägna oss åt fågelmatning, verkar svaret vara att det helt enkelt får oss att må bra. Vi tänker oss att vi hjälper fåglarna, men samtidigt skapar vi en känsla av mening och välmående för oss själva. Vi bygger en relation till naturen som finns runt knuten. Inför den nya matningssäsongen kan det också hända att vi börja ställa oss fler frågor. Vilka fåglar äter vad? Hur tillverkar man sin egen fågelmat? Stämmer myterna? Vilka effekter har egentligen fågelmatning i ett större sammanhang? Niklas Aronsson reder ut frågetecknen och delar med sig av svaren.
Boken innehåller dessutom en helt ny form av utbredningskarta för Sveriges 53 vanligast förekommande arter vid vintermatningar runt om i landet, med data insamlad från BirdLife Sveriges evenemang Vinterfåglar inpå knuten. Kartorna visar länsvis var du med största sannolikhet hittar de olika arterna under vintern – och vilka arter som brukar lysa med sin frånvaro.
Boken är rikt illustrerad med foton från fotograferna Niclas Ahlberg, Torbjörn Arvidson och privatpersoner som delat med sig av foton från sina egna matningar i BirdLife Sveriges Facebookgrupp Fåglar inpå knuten, som idag har mer än 140 000 medlemmar.
Niklas Aronsson är chefredaktör för BirdLife Sveriges medlemstidning Vår Fågelvärld och författare till flera titlar inom fågelgenren: Fågeldagbok (2019-2022), Fåglarnas trädgård (2013), Holkliv (2009), Mata fåglar (2006). Han var också en av ”superornitologerna” i det uppskattade tv-programmet Det stora fågeläventyret som sändes i SVT 2017.
Gul PR arbetar med stora och små bokförlag, artister, turnéer, filmer, samt företag och profiler.