2019-02-19 06:30Pressmeddelande

Napalmflickans berättelse - personen bakom bilden

Bokomslag - Napalmflickan Bokomslag - Napalmflickan

När napalmbomberna släpptes över byn Tran Bang i Sydvietnam år 1972 förändrades 9-åriga Kim Phucs liv för alltid. Hon blev då flickan på ett av världens mest berömda fotografier - Napalmflickan. Nu kommer boken med samma namn. Det är en berättelse om ohygglig smärta, men också en överraskande skildring om att finna ny livsmening när tillvaron har vänts upp och ned.

“Till sist orkade jag inte mer. Jag stannade mitt på vägen fastän allt inom mig ville att jag skulle fortsätta framåt. Då avståndet mellan mig och elden växte skingrades röken runt mig och jag kunde se två av mina bröder, två kusiner, en hop förstummade sydvietnamesiska soldater och ett antal reportrar och fotografer i militärkläder.
”Nóng quá! Nóng quá!” ropade jag och hoppades att någon – vem som helst – skulle komma till min hjälp. ‘För varmt! För varmt!’”
— ur boken  

Svårt bränd lämnas Kim att dö, men hon överlever mot alla odds. Vägen tillbaka blir lång och de kommande åren präglas av smärta och plågsamma operationer, men ärren sitter inte bara på hennes kropp. Napalmbomben raserar också allt som tidigare utgjort hennes trygga tillvaro: hennes hem, hemlandets frihet och den egna glädjen. Snart börjar hon också utnyttjas av landets kommunistiska regim i propagandasyfte. Mängden intervjuer hon tvingas delta i under sin ungdom omintetgör helt hennes studier och resulterar i att hon blir så svårt deprimerad att hon överväger att ta sitt liv.

Hennes kropp har överlevt elden, men hur ska hon läka smärtan i sitt inre? Napalmflickan är en stark berättelse om kamp och försoning och i centrum står flickan på en av världens mest berömda bilder - som nu vuxit upp och är redo att berätta sin historia.

Kim Phuc reser idag runt hela världen och talar om vikten av fred, förlåtelse och försoning. Hon har genom åren fått en rad utmärkelser för sitt stora engagemang och är sedan många år också goodwillambassadör för Unesco.

Boken utkommer den 22 februari 2019. 

 
Presskontakt:
Vilhelm Hanzén 
+46 736 90 74 09
vilhelm@gulpr.se


Om Gul PR

Gul PR är en ung och hungrig PR-byrå. Vi arbetar med influencers som Yoga Girl och Ångestpodden, böcker och författare och företag, särskilt inom techsektorn.


Kontaktpersoner

Rebecca Törnroos
Presskontakt
Rebecca Törnroos