2023-02-10 07:45Pressmeddelande

Matprofil inspirerar till det kurdiska köket i ny kokbok

Matinspiratören Laven Mokri inspirerar dagligen sina närmare 35 000 följare på Instagram med recept ur det kurdiska köket under namnet @foodbylaven. Nu är hon aktuell med sin första bok, I mitt kurdiska kök – Smaker från mitt hemland, i vilken hon vill uppmärksamma, bevara och sprida recept från en kultur som kämpar mot förtryck. Kokboken släpps i samband med Newroz, det kurdiska nyåret. En högtid som varje år firas i tid med vårdagjämningen för att välkomna våren. Släkt, familj och vänner samlas för att umgås och inte minst - äta! 

Kurderna är ett folk utan ett erkänt land, därför blir maten och kulturen deras hem. Laven Mokri har bott i Sverige sedan barnsben men den kurdiska matkulturen har alltid varit högst levande i hennes släkt. I boken får vi ta del av kurdiska traditioner och högtider, liksom av Lavens personliga historia. Flykten hit, vägen in i den svenska kulturen och vikten av att hålla språk, traditioner och matkultur vid liv.

— Trots att jag faktiskt aldrig fått uppleva maten i Kurdistan har mina föräldrar berättat och visat hur viktigt det är att bevara sin matkultur, kanske extra mycket för oss kurder som förnekas vår kultur. Det är precis det som är syftet med min kokbok: att fler ska kunna laga kurdisk mat och få känna den underbara doften och smaken i sina hem. Att nya generationer ska kunna njuta av den och sprida den och ta del av sitt kulturarv, och att personer som är intresserade av kurdisk mat ska kunna hitta recept och ta del av kärleken via maten, säger Laven Mokri.

Den kurdiska matkulturen har, liksom det mesta i Kurdistan påverkats och influerats av andra grupper och samtidigt influerat omkringliggande folkslag. Det är därför en otroligt rik matkultur med regionala uttryck och variationer som berättar historier. Matkulturen är inte bara rik utan också mycket gammal, och den har levt vidare genom år av ockupationer och förtryck, från generation till generation.

I I mitt kurdiska kök får vi ta del av många av de recept Laven själv växt upp med och som hon vill bevara och sprida vidare. Vi får ta del av typiskt traditionella recept på alltifrån grytor och rispilaffer, till kebab, soppor och desserter. Många av recepten är dessutom veganska och de allra flesta recepten går enkelt att veganisera för att inkludera fler.

"Färska örter på ett fat är en viktig och vanlig sidorätt i det kurdiska köket. Det serveras i vissa fall istället för sallad och i andra fall som ett komplement. Örtfatet ställs vanligen fram till dagens alla tre huvudmåltider: frukost, lunch och middag. På fatet ligger en valfri kombination av färska örter och råa grönsaker – basilika, persilja, salladslök, koriander, rädisor och gurka är bland de vanligaste. Örter är en stor del av den kurdiska kulturen och i många hem odlar man örter i trädgården, eller så har man en kolonilott."
– ur boken.

Laven Mokri arbetar idag som arbetsledare på ett större företag, men det är maten som är hennes passion. För några år sedan startade hon Instagramkontot @foodbylaven, där hon dagligen inspirerar närmare 35 000 följare med sin matlagning. I mitt kurdiska kök – Smaker från mitt hemland är hennes första bok.

 

Boken släpps den 10 mars.


Om Gul PR

Gul PR arbetar med stora och små bokförlag, artister, turnéer, filmer, samt företag och profiler.


Kontaktpersoner

Rebecca Törnroos
Presskontakt
Rebecca Törnroos