2022-12-14 08:05Pressmeddelande

Marianne Cedervall återvänder med ny cosy crime-bok i Gotlandsserien

Det blåser nya vindar för Anki Karlsson på Gotland. Samtidigt som hon försöker bolla känslorna kring att vännen Tryggve längtar efter annat damsällskap, har hon fullt upp med att planera för en långritt. När turen är igång blir det tydligt att det finns starka känslor i gruppen, och när en av deltagarna hittas död på stranden och en annan försvinner ställs allt på sin spets. Marianne Cedervall är tillbaka med I gryningen andas inget – en ny cosy crime-bok i den uppskattade Gotlandsbaserade serien om Anki och Tryggve.

— När dagen gryr och solskivan glider upp i horisonten då är det alldeles som om ingenting andas. Just där och i den stunden av lycka och harmoni, är det frestande för mig, som författare, att placera en mordplats. Kontrasten mellan det ljusa vackra och det mörka tragiska skapar en bra spänning som jag vill fånga, säger Marianne Cedervall. 

Vännen och mångårige vapendragaren Tryggve har tröttnat på livet som änkling och begett sig till fastlandet för att träffa en dam han fått kontakt med via annons. Anki vaktar hunden Putte åt honom och har själv fullt upp med att planera en långritt för en större grupp, men hur hon än försöker låtsas att det inte gör något att Tryggve längtar efter (annat) damsällskap, känns det ändå lite motigt.

Så fort Tryggve och hans sällskap är tillbaka och långritten är i gång blir det uppenbart att några av deltagarna har ett extra gott öga till varandra medan andra knappt står ut i varandras närhet.

Anki och Tryggve får lägga privatlivet åt sidan för att inleda sina egna undersökningar, men inser snart att de måste gå mycket försiktigt fram. Frågan är om alla deltagarna i långritten varit helt ärliga med vilka de är och var de kommer ifrån. Är Tryggves nya kvinna verkligen den hon utger sig för att vara? Vad har hänt mannen som försvunnit? Och vem är mördaren?

“Markplan och hur lätt som helst att slänga in en sten och skrämma skiten ur henne. Eller bara bulta hårt och få rutorna att skallra. Ge igen för det gamla. Vedergällning för vad som förföljer i drömmarnas värld och som aldrig någonsin vill ge vika.
Men att bara stå utanför räcker bra. Dra med naglarna över glasrutan och åstadkomma ett skärande, obevekligt ljud. Om och om igen tills hon vaknar.
En lampa som tänds. Steg mot golvet. En glipa i gardinen. Hon ser inget därute. Det rasslar i det gamla låset. Med ett gnisslande glider fönstret upp. En doft av parfym slingrar sig ut. Modigt sträcker hon sig över karmen. Ser åt ena hållet och sedan det andra. Inte ett liv, bara tysta parkerade bilar i en lång rad efter trottoarkanten.
”Är det någon där?”  Rösten är låg och har ett stänk av oro. Rent av skräck. 
För sent, lilla vän, för sent. Skuggan som gäckar dig har redan försvunnit i skydd av portgången. Sov gott, kära du, sov gott. Till nästa gång …”
— ur boken

Marianne Cedervall är författaren bakom böckerna om det oerhört populära radarparet Mirjam och Hervor. 2020 inledde hon en ny cosy crime-serie om deckarprästen Samuel. I gryningen andas inget är den sjätte boken i hennes populära Gotlandsbaserade feelgood-deckarserie om mysterielösarduon Anki och Tryggve.

 

Boken släpps den 12 januari 2023. 

 


Om Gul PR

Gul PR arbetar med stora och små bokförlag, artister, turnéer, filmer, samt företag och profiler.


Kontaktpersoner

Rebecca Andersson
Presskontakt
Rebecca Andersson