2021-10-20 06:55Pressmeddelande

Marianne Cedervall är tillbaka med ny nagelbitare om deckarprästen Samuel Williams

Efter succén med Dö för vårt syndiga släkte släpps nu Fri från skulden, där prästen Samuel Williams på nytt dras in i en mordutredning, då ett kloster som han besökt visar sig ha koppling till en kvinna som dött och en som är allvarligt sjuk. Samtidigt är Samuels privatliv i gungning och han funderar på om han förtjänar att vara präst. Fri från skulden är den andra boken i serien om den privatspanande prästen Samuel Williams av Marianne Cedervall.

— Som prästbarn har jag nött många kyrkbänkar under årens lopp och där känner jag mig hemma. Att få ”mörda lite” i kyrkans närhet känns intressant, det blir en spännande kontrast till en fridfull plats. Det är härligt att jag fått chansen att använda den miljön för mitt skrivande, säger Marianne Cedervall. 

Samuel Williams är osäker på hur han ska gå vidare med livet då han står inför ett avgörande beslut. Han och särbon Marit väntar barn samtidigt som han inte kan sluta tänka på polisen Maja-Sofia Rantatalo, som han träffade i samband med den mordutredning han hastigt och lustigt blev indragen i när han anlände till sin nya tjänst i Klockarvik i Dalarna några månader tidigare. 

Privatlivet är alltså turbulent men på jobbfronten är det betydligt lugnare, så Samuel bestämmer sig för att ta ledigt och åka till ett kloster i närheten på en helgretreat för att få ordning på alla tankar och känslor. Men precis när han börjat vänja sig vid tystnaden och rutinerna och bestämt sig för hur han ska staka ut framtiden får han veta att en kvinna i Klockarvik dött och att en annan blivit allvarligt sjuk. När den döda visar sig ha blivit mördad riktas misstankarna mot just klostret, eftersom både den döda och den sjuka haft täta kontakter med systrarna där.

Nu blir det upp till Samuel att ta reda på om klostret kan vara inblandat. Är det någon av systrarna som är skyldig? Är den man som deltagit i retreaten samtidigt som Samuel verkligen den han utger sig för? Och vem är egentligen “husprästen” i klostret?

"Samuels tankar irrade fram och tillbaka medan han utförde sitt heliga uppdrag. Hade han ens rätt till att stå här och representera Gud när han själv kanske var den största syndaren? Det var deras tur att själva få ta del av nattvarden och få ett kors. Hans händer skakade när han strök på sotet, först på Ellinor och sedan på kyrkvärden. Ellinor beströk Samuels panna, och i den stunden visste han tvärsäkert. Det här var vändpunkten. Han måste omgående ta itu med sig själv. Löste han inte sina privata problem under fastetiden kunde han lika gärna lämna in prästkragen och börja jobba med vad som helst."
— ur boken.

Marianne Cedervall är författaren bakom de populära serierna om radarparet Mirjam & Hervor och mysterielösarduon Anki & Tryggve. Fri från skulden är bok nummer två i hennes nya cosy crime-serie om den ofrivillige deckarprästen Samuel Williams i det fiktiva samhället Klockarvik i Dalarna. Marianne Cedervall bor i Västerås och på Gotland.

 

Boken släpps den 28 oktober. 


Om Gul PR

Gul PR arbetar med stora och små bokförlag, artister, turnéer, filmer, samt företag och profiler.


Kontaktpersoner

Vilhelm Hanzén
Presskontakt
Vilhelm Hanzén