2021-05-05 06:15Pressmeddelande

Mamma och lärare släpper handbok för alla som vill bli bättre på att bemöta barn med NPF

De senaste tio åren har antalet barn med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning ökat med drygt 300 procent, och idag har ungefär tio procent av barn i Sverige en NPF-diagnos. Jobbiga underbara ungar är en handbok som på ett tydligt och konkret sätt förmedlar hur vuxna kan förhålla sig till vardagliga situationer som kan vara svåra för barn och ungdomar med NPF. Författaren Alexandra Garle är själv mamma till barn med ADHD och autism och har även lång erfarenhet av att vara lärare till barn med samma diagnoser.

— Jag skrev boken för att jag saknade en sådan här bok när jag behövde praktiska tips på hur man kunde bemöta barnen som fungerade annorlunda än vad jag var van vid. Det finns mycket litteratur inom ämnet men jag upplevde att det mest var faktaböcker med mycket text. Jag sökte en bok som var lätt att läsa och som gav praktiska tips och igenkänning, där man också kunde få tips på vad man har rätt till samt öka sin förståelse kring ämnet, säger Alexandra Garle.

För föräldrar, lärare och andra vuxna i barnets närhet kan det var utmanande och prövande att lära sig hur man bäst kan agera i olika situationer, för att minska risken för friktion och utbrott. Ofta upplever föräldrar att skolan inte vill förstå deras situation, och vice versa.

I Jobbiga underbara ungar ställs vi inför frågor som: Varför får Elin ett utbrott när jeansen är nytvättade? Varför verkar Melvin aldrig lyssna på vad läraren säger? Ska man låta åttaåringen äta glass till frukost varje dag?

Boken riktar sig till den som på ett eller annat sätt kommer i kontakt med barn och ungdomar med ADHD och/eller autism. Den erbjuder allt ifrån stöd och igenkänning till föräldrar som bara försöker orka genom vardagen, tips och råd till mor- eller farföräldrar som står handfallna inför barnbarn som har diagnoser de inte förstår, eller lärare och ledare som behöver kunna ge rätt stöd till individuella elever samtidigt som de ska undervisa.

 

Jobbiga underbara ungar släpps den 11 maj.

 

Alexandra Garle är leg. lärare, men driver nu företaget Annorlunda Avtryck. Genom det håller hon föreläsningar, utbildningar och coachar kring bland annat frågor om neuropsykiatrisk funktionsnedsättning.


Om Gul PR

Gul PR arbetar med stora och små bokförlag, artister, turnéer, filmer, samt företag och profiler.


Kontaktpersoner

Linnéa Katz
Presskontakt
Linnéa Katz