2023-05-24 06:00Pressmeddelande

Lucas Hermans skildrar åländskt egensinne i ny roman

Alfrida är inte bara namnet på den värsta stormen i Ålands historia. Det är också en skvaller- och ginälskande granntant i Lucas Hermans nya roman Udda fåglars ö. Berättelsens huvudperson är Leo, som efter ett kaotiskt halvår bestämmer sig för att lämna Stockholm för Åland. Med både värme och glimten i ögat skildrar författaren livet på ön, som också är hans egen uppväxtort.

— Temat för boken är sökande och jag har velat skriva en både humoristisk och allvarsam berättelse, där de udda figurer som jag ibland inbillar mig att bara kan existera på Åland får ta plats. Jag skulle vilja säga att de förhåller sig till livet med någon sorts opolerad men hjärtlig fräckhet. Och så finns förstås hela grejen med att vara extremt noga med att man varken är svensk eller finne, säger Lucas Hermans.

Det är ett förlorat jobb, en kraschad relation och panikångest som får romanens huvudperson Leo att vända blicken mot Åland. Där hoppas han kunna rusta upp sin döda mormors torp, hitta harmonin igen och skriva den där romanen. Hittills har han mest grämt sig över alla misslyckanden och svarat ”kanske” på livets stora frågor.

Men Ålandstillvaron blir inte alls som i fantasin. Han störs av grannen Alfrida och blir snart också uppsökt av den stelbente adelsmannen Milton. Sakta sugs Leo sedan in i mysteriet med sin mormors syster Lydia, som sägs ha drunknat som ung. Men är det verkligen sant?

Hon räckte över den ena snapsen till honom. Han lyfte den mot näsan och drog in lite av ångorna. Gin, så klart.
”Det finns bara ett hål att stoppa den här i”, proklamerade hon. ”Allt annat vore syndigt värre. Skål och glad missommar!”

— ur boken.

— Som läsare får man bekanta sig med egensinniga typer, såriga relationer och ett seglivat mysterium – allt det i underbart vacker skärgårdsmiljö. Det är perfekt sommarläsning helt enkelt, säger Lucas Hermans.

Lucas Hermans är född och uppvuxen i Mariehamn på Åland. Efter studier i Vasa och Uppsala flyttade han till Stockholm, där han jobbar som skribent. Lucas är bosatt i Herrängen och stolt pappa till Edith och Ester. Hans debutroman Åtta släpptes 2011, Udda fåglars ö är hans andra roman.

 

Boken släpps den 8 juni. 

 


Om Gul PR

Gul PR arbetar med stora och små bokförlag, artister, turnéer, filmer, samt företag och profiler.


Kontaktpersoner

Emma Ahreborg
Presskontakt
Emma Ahreborg