2023-03-15 08:05Pressmeddelande

Kvinnors kamp för jämställd trädgårdsutbildning skildras i ny bok

Idag utgör kvinnor en lika självklar del av trädgårdsbranschen som män. Vid trädgårdsutbildningar är de kvinnliga studenterna ofta i majoritet, men så har det inte alltid varit. I Boel Nordgren och Inger Olaussons bok Trädgårdsmästarinnor skildras kvinnors kamp för att få tillgång till trädgårdsutbildningar på samma villkor som män.

— De många kvinnor som är yrkesaktiva inom trädgårdsbranschen idag har haft ganska få kvinnliga förebilder att relatera till. I källmaterial som används för historisk forskning är männen synligast, men den som skrapar på ytan ser de kvinnor som självklart fanns där. Kvinnor som trots slingrande och omständliga vägar lyckades ta sig fram och har varit precis lika betydelsefulla som männen. I en tid när trädgårdsodling får allt större betydelse och fler intresserade är det viktigt att lyfta fram de kvinnliga pionjärerna inom området, säger Boel Nordgren och Inger Olausson.

Trädgårdsmästarinnor: Hundra år av kamp för jämställd trädgårdsutbildning är berättelsen om trädgårdsodlande kvinnor vid småbruk men också om kvinnors kamp för att bli fullt ut accepterade som yrkesarbetande trädgårdsmästare i en mansdominerad bransch. Boken sträcker sig över tidsperioden 1860–1965, med särskild tonvikt på tiden kring sekelskiftet 1900. Då var utbildningsmöjligheterna för trädgårdsintresserade kvinnor obefintliga, men Stina Swartling (1858–1929) och Ida Schmidt (1857–1932) tog saken i egna händer och startade varsin skola: Espenäs och Agdatorp.

Det praktiska trädgårdsmästaryrket ligger mycket nära det traditionellt kvinnliga arbetet i hemträdgården. Ändå var det männen som kom att dominera trädgårdsbranschen som tog form vid 1800-talets slut. Gränsen mellan yrkesliv och hemliv har ibland varit oklar för kvinnors del och de tidiga trädgårdsutbildningarna för kvinnor erbjöd kunskap för hem- och yrkesliv i ett.

I boken presenteras ett stort antal trädgårdskvinnor från alla samhällsklasser. Många har tidigare varit helt okända, både för allmänheten och i trädgårdskretsar. Flera var aktiva inom den tidiga kvinnorörelsen. Historien kopplas till nuläget, med en trädgårdsbransch som förändrats mycket sedan 1800-talet. 

Boel Nordgren är född i Blekinge och har en examen i landskapsarkitektur från Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) i Alnarp, men har även läst agrarhistoria och ekonomisk historia. Under stor del av sitt yrkesverksamma liv har hon drivit eget som trädgårdshistoriker och trädgårdsantikvarie i företaget Edlas Have. Den egna gården i Skåne, ett småbruk från tidigt 1900-tal, utgör hennes bas.

Inger Olausson kommer ifrån Tjörn i Bohuslän och efter studier på bland annat trädgårdslinjen i lantbruksskolan i Dingle läste hon till hortonom på SLU, med fokus på miljöfrågor. Hon har doktorerat vid SLU med inriktning på kommersiell trädgårdsodling och handelsträdgårdar i ett historiskt perspektiv. Som akademiforskare vid Kungl. Vitterhetsakademien etablerade hon forskningsfältet hortikulturhistoria. Idag är hon verksam på Uppsala universitet och har vid sidan om företaget Hortikultura.

 

Boken släpps den 30 mars.


Om Gul PR

Gul PR arbetar med stora och små bokförlag, artister, turnéer, filmer, samt företag och profiler.


Kontaktpersoner

Rebecca Andersson Molin
Presskontakt
Rebecca Andersson Molin