2023-05-17 07:00Pressmeddelande

Konst, antikviteter och farliga hemligheter i centrum för Hélène Gullbergs Adepten

Intendenten och konsthistorikern Hélène Gullberg har många gånger upplevt att de upptäckter som hon gjort i sitt yrkesliv är som hämtade ur en deckare. Nu släpper experten från tv-program som “Historieätarna” och “Drottningarna” sin första deckare Adepten – den första delen i en ny spänningsserie om en värld full av konst, antikviteter och farliga hemligheter.

— Konstvärlden existerar och lever helt och hållet på de tre D:na, death, divorce, disaster; död, skilsmässa och konkurs/katastrof. Det är nämligen då föremål byter ägare, vilket gör att det ofta är dramatik och historiska händelser som ligger bakom föremålens rörelser under hundratals år – allt från krig och revolutioner till museistölder och pengatvätt. Och konstvärlden ligger närmare det kriminella än man tror. Jag har personligen hjälpt polisen med stöldgods och förfalskningar, jag har rest över hela världen som kurir med ovärderlig konst, mött hotfulla oligarker och fastnat i tullen med miljontavlor, säger Hélène Gullberg.

Om Adepten:
När den förmögne Sten Hammar mördas på sitt gods tror man först att det handlar om ett rånmord. Polisen kallar in Majja Skog, en överbegåvad antikexpert från anrika Wallius Auktioner som är besatt av föremålens makt över oss. Som ovårdad åttaåring blev hon Sten Hammars adept. Han förde henne in i antikviteternas värld och gjorde henne till en dubbelnatur som inte lämnar någon oberörd – hård på utsidan, men med ett sårigt inre. Hon kallas av kollegorna för “Wallius egen Lisbeth Salander”. Kriminalinspektör Karin Klinga fascineras av den gåtfulla Majja som är som en blandning av champagne och hembränt. Vad är det för svärta och minnen hon bär på? Och vet hon mer om mordet än hon vill påskina?

Hon visste inte riktigt hur men hon lyckades ta sig till toaletten och låsa dörren. Illamåendet stillades, men i huvudet avlöste minnesbilderna varandra, blixtrade förbi: hon med rakapparaten i hand, Farsan i ladan, exotiska fåglar, överbelamrade rum och slutligen han. Sten Hammar. Död. Mördad?
En man som Sten skulle ju leva för evigt, bli ett med sina klenoder, stå i givakt intill det där golvuret som bara han fick skruva upp, och fortsätta att ticka i all evighet.
Men trots att hon hade starka minnesbilder av honom, en bestämd åsikt om hans person och blev yr av att få veta att han var död insåg hon att hon inte hade ljugit för Charlotte när hon skakade på huvudet nyss.
Majja Skog kände inte Sten Hammar.
– ur boken 

Hélène Gullberg bor och är uppväxt i Stockholm. Under åren som intendent på Kungliga slottet och Bukowski Auktioner har en nyfikenhet väckts för människorna, och framför allt kvinnorna, bakom auktionshusens och slottens alla unika föremål. Att berätta deras historia, om det så är skriftligt, verbalt eller medialt, är hennes passion. Hélène Gullberg har tidigare medverkat i program som Historieätarna (SVT) och Drottningarna (TV4) samt är medförfattare till Kungliga Parker – Människor och berättelser (InPress Art 2019). 2020 släpptes hennes debutbok Den konserverade änkan.


Om Gul PR

Gul PR arbetar med stora och små bokförlag, artister, turnéer, filmer, samt företag och profiler.


Kontaktpersoner

Vilhelm Hanzén
Presskontakt
Vilhelm Hanzén