2022-06-17 05:45Pressmeddelande

Kocken David Enmark gjorde hemmet till restaurang – aktuell med bok

Kocken och tidigare Kockarnas kamp-deltagaren David Enmark tar oss för första gången med till Tranholmen utanför Stockholm där han i sitt hem driver restaurangen davidathome. I boken davidathome – vi träffas i köket får vi ta del av hur det går till att driva restaurang i hemmet och hur det är att bo och verka på en ö. Utöver detta bjuds vi på en gedigen receptsamling med rätter som serveras på restaurangen, anpassade efter årets alla månader. 

– Vi öppnade davidathome 2010, när få visste vad en hemma hos-restaurang var. Att vara pionjär innebär en hel del svårigheter men också en frihet att forma konceptet utifrån dig själv och den kunskap du besitter. I den här boken vill min familj och jag dela med oss av hur det är att driva en restaurang i hemmet. Vi berättar om råvarorna och maten vi lagar, delar med oss av recept och om livet på ön, säger David Enmark.

I boken davidathome – vi träffas i köket tas vi med till hemma hos-restaurangen som är inspirerad av Kubas paladarer. davidathome är belägen i familjens hus på den lilla ön Tranholmen, ett stenkast från Stockholms innerstadsbrus. Några timmar i veckan öppnar David upp hemmet för ett begränsat antal middagsgäster som bland grytor och köksbänkar aldrig befinner sig mer än en armlängds avstånd från där maten tillreds.

I den rikt fotoillustrerade boken får läsaren ta del av David och hans familjs annorlunda och speciella vardag. Det bjuds på inspiration och en inblick i hur det är att driva krog på en ö, där årets skiftningar styr maten och livet. Läsaren får dessutom en gedigen receptsamling, där man får följa ett år på ön och månad för månad får ta del av en fyrarättersmeny.

”Det här med ö är speciellt, det är en plats som är begränsande men som också skapar frihet och gemenskap. En ö som spelar roll i våra liv, som förenar oss som bor och lever här, en ö att älska, förhålla sig till och vissa dagar faktiskt bara uthärda. Att bo på ö utan bilväg kräver god planering samtidigt som du ska vara redo att köra på volley. Jag går mer än 40 000 steg om dagen, jag trampar cykel, kör båt och flakmoppe. Vi som bor här bär, drar, släpar och rullar. Skottar, rensar, bygger och krattar. Allt som tilllagas, varenda ingrediens, har jag hämtat på fastlandet och det gäller att räkna rätt och ta tillvara på hela råvaran. Årstiderna styr inte bara vår dag – utan även maten vi serverar. Laga det som lagas skall just denna månad på året, följ det som naturen erbjuder just nu och längta till det som kommer sedan.”

– ur boken.

David Enmark är pionjären, kocken och entreprenören bakom restaurangkonceptet davidathome. Hemma hos-restaurangen driver han i sitt hem på Tranholmen i Stockholm tillsammans med fru och barn. David har varit kock på stjärnkrog och drivit cateringfirman CousCous. 2020 var han en av deltagarna i TV4-programmet Kockarnas kamp, där han kom på en tredje plats. davidathome – vi träffas i köket är hans första bok och skriven tillsammans med skribent Goody Hein och fotograf Susanne Martinelle.

Boken ges ut på det lilla bokförlaget MasOlle Förlag, som har sina rötter i Dalarnas konstnärskretsar.

 

davidathome – vi träffas i köket släpps den 15 september. 


Om Gul PR

Gul PR arbetar med stora och små bokförlag, artister, turnéer, filmer, samt företag och profiler.


Kontaktpersoner

Rebecca Törnroos
Presskontakt
Rebecca Törnroos