2020-05-12 05:55Pressmeddelande

Jan Mosander släpper ny bok ̶ skildrar spännande möten och följer upp scoop

Bokomslag: Bland myglare, ministrar och miljardärer  Bokomslag: Bland myglare, ministrar och miljardärer

Journalisten Jan Mosander har träffat nazistledare, högt uppsatta inom den östtyska säkerhetspolisen Stasi, revolutionärer, prinsessor och skådespelare. I boken Bland myglare, ministrar och miljardärer delar han med sig av insiktsfulla analyser och berättelser om det som ofta varit dolt för allmänheten.

— Min hustru och jag var ombord på Costa Concordia, kryssningsfartyget som havererade utanför den italienska kusten och där 32 människor omkom. Vi hade tur och blev räddade, men förlorade allt utom det vi gick och stod i. Det enda jag kom att sakna var två fullskrivna anteckningsböcker med underlag till ett antal berättelser, tänkta att bli en bok, och det som återstod var att börja om från noll. Delar av resultatet har jag skrivit om i en tidigare bok, men det jag inte hann med har jag nu samlat i Bland myglare, ministrar och miljardärer, med uppföljningar fram till idag, säger Jan Mosander.

Beväpnad med nyfikenhet och envishet visar Jan Mosander hur gediget journalistiskt fotarbete går till. Vad hände egentligen med kungafamiljens del i de jättelika släktförmögenheterna i Tyskland och Österrike? Hur kunde Hitlers rustningsminister Albert Speer lura oss alla? Visste den hyllade oppositionelle östtyske sångaren och poeten Wolf Biermann om att säkerhetstjänsten Stasi avlyssnade folk han bjöd hem? Och hur gick det för krämarna och deras mördande barnmatsreklam? Detta och mycket mer ryms i Bland myglare, ministrar och miljardärer, där läsaren får ta del av Jan Mosanders stilsäkra och underhållande reportagekonst.

"Albert Speer dömdes 1946 i krigsförbrytarrättegången här i Nürnberg till tjugo års fängelse. Tolv av de andra åtalade höga nazisterna dömdes till döden och avrättades genom hängning. Men i den tegelröda salen, i specialutställningen ’Albert Speer i Förbundsrepubliken’, står det nu definitivt klart att om domstolen i Nürnberg haft vetskap om det som berättas i montrar, bilder och intervjuer, då hade Albert Speer också blivit avrättad. Det är ingen tvekan om det. Han lyckades ljuga sig undan galgen, fortsatte att ljuga och vilseföra omvärlden hela sitt liv och skapade under åren fram till sin död en bild av sig som den ångerfulle, ’gode nazisten’. Jag sitter på pallen och ser mig omkring. I den stora salen ligger myten om Albert Speer i spillror. Albert Speer var en bedragare. Han lurade inte bara ett antal erfarna domare från fyra länder om sin skuld, han lurade i det närmaste en hel värld: allmänhet, jurister, historiker, politiker, författare och journalister. En av dem är jag."
— ur boken

Jan Mosander är journalist och har varit det i över fem decennier. Hans grävande reportage har väckt stor uppmärksamhet och belönats med Stora journalistpriset, samt många andra utmärkelser. Han har arbetat på Aftonbladet, Expressen och Sveriges Radio, hans röst är välkänd från hans rapportering i radion om små och stora nyheter i Europa. Bland myglare, ministrar och miljardärer är en fristående uppföljning till den personliga reportagesamlingen Bland spioner, kommunister och vapenhandlare (2012).


Om Gul PR

Gul PR arbetar med flera av de största bokförlagen, artister, turnéer, filmer, samt företag och profiler.


Kontaktpersoner

Linnéa Katz
Presskontakt
Linnéa Katz