2023-01-26 08:05Pressmeddelande

Instagram-konto med humoristiska felskrivningar blir nu bok

Emma Dahlén arbetar dagligen med patientjournaler och stöter ofta på så kallade journalgrodor. Dessa kan vara allt från särskrivningar till syftningsfel, eller att avsaknaden av kommatecken ger en komisk innebörd. Under 2020 startade Emma Instagramkontot @journalgrodor som idag har över 90 000 följare och fler än 700 grodor publicerade. Från dessa har hon valt ut de absolut bästa och skapat en tryckt bok som också fått titeln Journalgrodor.

— I mitt arbete har jag dagligen att göra med patientjournaler varpå jag stöter på en och annan journalgroda, vilket trots allvaret kan vara oerhört underhållande. Vi medicinska sekreterare hinner i de flesta fall rätta till eventuella fel innan något hamnar i journalen men då fler vårdgivare nu för tiden skriver själva eller använder sig av taligenkänning dyker grodorna upp lite här och där ändå, säger Emma Dahlén. 

Journalgrodor är för den som jobbar inom vården eller för den som bara älskar roliga tokigheter från verkliga livet. I boken finns över 299 journalgrodor från alla regioner i Sverige. Boken säljs till förmån för Svenska Diabetesförbundet och 5 kr per såld bok går till deras viktiga arbete.

Grodorna är insamlade på olika sätt och Emmas följare har med tiden blivit generösa med att dela med sig av grodor de hittar. Ibland behöver hon dock justera dem lite för att inte äventyra den viktiga sekretessen. Så det kan bli att ”hon” blir ”han”, och ”vänster ben” blir ”höger ben” och så vidare. Ingenting som påverkar humorn men det är viktigt att grodorna inte går att spåra.

”Smärta framför allt på kvällarna när han lägger sig ned. Försvinner med hjälp av en värktablett som han lånar av sin mor vars namn han inte vet.”
”Äter upp burken och ringer därefter.”
”Man född 1965. Gift med tre barn.”
”Patienten har vistats i sommarstugan tillsammans med frun som han inte trivs i.”
– Exempel på grodor ur boken. 

Emma Dahlén har sammanställt boken och driver Instagramkontot @journalgrodor. Hon bor i Karlstad och jobbar som medicinsk sekreterare.

Andreas Andersson, Sunflower Avenus Art (@sunfloweravenueart) fick fria händer att tolka några av alla de grodor som publiceras i boken och han har illustrerat boken och omslaget.

 

Boken släpps den 9 februari. 


Om Gul PR

Gul PR arbetar med stora och små bokförlag, artister, turnéer, filmer, samt företag och profiler.


Kontaktpersoner

Rebecca Andersson
Presskontakt
Rebecca Andersson