2020-10-14 06:05Pressmeddelande

Hyllade spänningsförfattaren Tove Alsterdal skriver serie från Ådalen

Bokomslag: Rotvälta Bokomslag: Rotvälta

Tove Alsterdal har hyllats stort för sina fristående spänningsromaner sedan debuten 2009. När hon nu för första gången skriver en serie har hon valt att förlägga den till Ådalen, där hon bor en del av året.

"Kanske går den skandinaviska kriminalromanen in i en ny era med denna fantastiska roman", sa Radio Canada om Tove Alsterdals debut, Kvinnorna på stranden. Sedan dess har hon skrivit ytterligare fyra fristående spänningsromaner som har fått stor uppmärksamhet och belönats med priser, i Sverige och internationellt. Hon har jämförts med storheter som John Le Carré och Henning Mankell. Böckerna är översatta till tjugofem språk.

Tove Alsterdals spänningsromaner har ofta skildrat verkliga historiska skeenden, som exempelvis den svenska utvandringen till Sovjet på 1930-talet, med I Tystnaden Begravd. I den förra, Blindtunnel (2019), lyfte hon fram den nedtystade historien om den tyska befolkningen som fördrevs från Sudetenland efter Andra världskriget. 

Med Rotvälta slår hon in på ett nytt spår. Det är en fiktiv berättelse, men som präglas starkt av platsen, det norrländska skogslandet vid Ångermanälvens strand.

— Man kan tro att det här är landsbygd, säger Tove Alsterdal, men i själen är Ådalen ett industrilandskap, fast industrierna är borta. De finns kvar som fantomsmärtor och sönderfallande hus vid stränderna.

Boken börjar med att Olof svänger av E4 mot sitt barndomshem, där han finner sin far död. 23 år tidigare erkände han mordet på en tonårsflicka. Polisen Eira Sjödin var bara nio år när det hände. Hon var barnet man inte berättade något för och Olof var pojken i hennes mardrömmar.

Rotvälta utspelar sig i nutid, men historien håller Ådalen i ett hårt grepp. Eira Sjödin har fått sitt namn efter flickan som dog av en rikoschett vid skotten i Ådalen 1931. 

– Hon bär historien inom sig, som det ofta är i en bygd där man har levt i generationer. Det är kunskap som hon kan använda i polisarbetet, med som också gör att hon slits itu av lojaliteter.

 

Rotvälta släpps 15 oktober.

 

Sagt om Tove Alsterdals författarskap:

"Få kan berätta som Tove Alsterdal. Hon har ett helt eget språk och en vardaglighet i tonfallet, och berättar om människor som inte är renodlat onda eller goda, det är mänskligt och just därför nästan mer skrämmande." 
— Dagens Nyheter 

"Något som förenar de fängslande romaner som Tove Alsterdal skriver är att våldsamheten i berättelserna ofta finns i människornas inre. Och detta: att många av hennes diktade gestalter trevar efter ömhet."
— Västerbottenskuriren 

"Dramatiskt, spännande, småskaligt och enormt stort samtidigt. Och så språket! Alsterdal är fantastisk, punkt slut."
— Folkbladet 

 


Om Gul PR

Gul PR arbetar med stora och små bokförlag, artister, turnéer, filmer, samt företag och profiler.


Kontaktpersoner

Vilhelm Hanzén
Presskontakt
Vilhelm Hanzén