2023-06-02 06:45Pressmeddelande

Hyllade författare till internationella barnboksfestivalen SmåBUS

Joke Guns, ordförande SmåBUSJoke Guns, ordförande SmåBUS

2018 anordnades den första upplagan av den internationella barnboksfestivalen SmåBUS. Bland de medverkande märktes bland andra Elias Våhlund och Katarina von Bredow. Den 3- 5 juli är festivalen äntligen tillbaka i hjärtat av Småland, i Vimmerby och Nässjö. 

“SmåBUS 2018 blev en succé. Det känns därför fantastiskt roligt att konferensen nu kommer åter efter pandemin. Vi alla är olika men delar passionen för bra berättelser och vikten av barnböcker till alla barn. Skillnaderna ger oss alla ny inspiration och kontakter över nationsgränserna”, säger projektledaren Joke Guns. 

Under tre sommardagar kommer föreläsningar, workshops och utställningar ta plats på det småländska Höglandet. Årets tema för SmåBUS är “Mod och Sårbarhet”. Syftet är att främja utbyte av inspiration och kunskap om litteratur för barn och ungdomar. Barnboksförfattare och illustratörer träffas här i ett inspirerande område under föreläsningar, workshops och många spontana möten. 

Bland föreläsarna märks bland andra hyllade författare och illustratörer som:

 - nederländska Marit Törnqvist, som bland annat illustrerat böcker av Astrid Lindgren

 - finlandssvenska Malin Klingenberg, som tilldelats flera utmärkelser, bland annat tilldelats Runeberg Junior-priset två gånger

 - belgiska Jan de Kinder, vars böcker har översatts till många språk.

“Vår ambition är att fortsätta skapa en arena där barnboksförfattare och illustratörer i olika åldrar och från olika länder, med olika övertygelser, möts med respekt för varandra och för barn- och ungdomslitteratur. När allmänheten ansluter skapas ren magi. Tillsammans bidrar vi till en fantastisk kulturell utveckling i Astrid Lindgrens anda”, säger projektledaren Joke Guns. 

I samband med årets upplaga av SmåBUS kommer även en utställning invigas. Originalen ställs ut på Astrid Lindgrens Näs under sommaren 2023 och kommer därefter resa vidare till fler orter.

Medverkande på SmåBUS 2023:
Marit Törnqvist,  Nederländerna
Malin Klingenberg, Finland
Jan de Kinder, Belgien
Richard Câmara, Portugal
Maike Stein, Tyskland
Karin Salmson, Sverige
Pieter Gaudesaboos, Belgien
Aline Sax, Belgien
Marcus-Gunnar Pettersson, Sverige
Dominic Williams, Wales
Meikeminne Clinkckspoor, Belgien

SmåBUS 2023 går av stapeln den 3-5 juli och äger rum på Astrid Lindgrens Näs i Vimmerby, Bullerbyn i Sevedstorp och i Sörängen Folkhögskola i Nässjö.

SmåBUS 2023 anordnas av föreningen SmåBUS (Barn- och Ungdomslitteratur Småland). Ambitionen är att skapa en arena för fortbildning, informationsutbyte, kontaktskapande och utveckling av hela branschen. Den första upplagan av SmåBUS ägde rum 2018.

 


Om Gul PR

Gul PR arbetar med stora och små bokförlag, artister, turnéer, filmer, samt företag och profiler.

Kontaktpersoner

Vilhelm Hanzén
Presskontakt
Vilhelm Hanzén