I Husets ansikte - en bok om fönster, portar och ytterdörrar ger arkitekterna Lena Sjöström Larsson och Kerstin Wergeni-Wasberg information om hur fönster, portar och ytterdörrar utformats genom olika tider. Arkitektoniska råd om stil, uttryck och proportion, byggnadsteknik och möjliga åtgärder vid skador redovisas på olika sätt. Några projektexempel visar också hur man kan resonera vid projektering och renovering. Målet är att bistå med kunskap som leder till en långsiktig medvetenhet där hållbarhet prioriteras.
— En hel del forskning pågår inom byggsektorn men frågan är om kunskapen når den praktiska verkligheten. För att göra bra materialval, skapa långsiktiga lösningar och ge möjlighet till återbruk krävs kunskap och samarbete. Vi hoppas att boken ska fungera som en lättillgänglig kunskapsbank för att ge såväl byggare som “hemmafixare” stöd. Som arkitekter önskar vi att alla våra byggnader, nya som gamla, ska behandlas med respekt för deras karaktär, uttryck och stil vid förändringar. Vi är alla tillfälliga gäster i hus som ska stå många decennier, kanske till och med sekler, säger författarna.
Fönster och ytterdörrar är några av de viktigaste delarna på husets fasad. Att välja fönster och ytterdörr är därför en process där hänsyn måste tas till husets stil och uttryck, dess funktioner och ekonomi. Utformning och inplacering i vägg måste också ses i hela sitt sammanhang, både utifrån och inifrån. Fönstersättning skapar rytm, balans och karaktär åt fasaden. Storlek, färgsättning och utformning styr ljusinfall och möjliga utblickar. Ytterdörren avgör om entrén uppfattas som vänlig eller avvisande, förnäm eller klumpig och förstärker eller motsäger husets stil.
I Husets ansikte återfinns en stor mängd exempel och illustrationer hämtade från flerfamiljshus- och villaområden, där historik, teknik och utformning från förra sekelskiftet till idag presenteras. Utöver detta redovisas även samhällets olika byggnadstekniska krav.
”Befintliga miljöer, byggnader och produkter ska kunna bevaras så länge som möjligt och återbruk och återvinning måste öka. Material och produkter ska gå att demontera och reparera så att materialspillet blir så litet som möjligt. Miljöer som ska hålla länge behöver ha både hög arkitektonisk och byggnadsteknisk kvalitet. För att underlätta olika användande och ombyggnad behövs generella och flexibla lösningar som också ska gå att förändra över tid.”
— ur boken.
Lena Sjöström Larsson och Kerstin Wergeni-Wasberg är husbyggnadsarkitekter med mångårig erfarenhet. De har samarbetat mycket under åren och har bland annat tidigare skrivit böckerna Bygga om, Bygga till och Dags att renovera.
Boken släpps 1 september.
Gul PR arbetar med stora och små bokförlag, artister, turnéer, filmer, samt företag och profiler.