2020-01-14 06:20Pressmeddelande

Gripande solskenshistoria och samtida hjältesaga

Bokomslag: Grottdykaren Bokomslag: Grottdykaren

Dykaren Mikko Paasi var drivande i en räddningsoperation som hela världen trodde var dömd att misslyckas – evakueringen av ett thailändskt juniorfotbollslag ur grottan Tham Luang. I Grottdykaren, som tidigare gjort storsuccé i Finland, berättar han vad som egentligen hände och vad som utspelade sig bakom kulisserna.

Under sommaren 2018 i Chiang Rai i norra Thailand fångades tolv pojkar och deras unga tränare i ett grottsystem som översvämmades. Efter många misslyckade försök att kontakta dem var det enda återstående alternativet det farligaste – att rädda dem genom att dyka in i grottan. 

– När jag först hörde talas om sökandet som pågick i norra Thailand var det ingen som visste något om situationens allvar. Att dyka in i en normalt sett torrlagd grotta och turistattraktion fanns inte ens på kartan. Bara tanken var ju fullständigt absurd, säger Mikko Paasi. 

Under sjutton dagar följdes räddningsarbetet av miljoner människor världen över.

Grottdykaren är också en berättelse om en man med ett mörkt förflutet. Som 16-åring i Helsingfors sköt Mikko en vän till döds av misstag och har sedan dess brottats med ånger och skuld. Operationen i Thailand ställer hans egen historia på sin spets – hur många räddade liv krävs för att sona det liv han tog? 

"Och då, på den tredje dagen av egentlig dykning, i den nionde grottans luftficka knappt tre kilometer från grottans mynning, bröts vattenytan av dykarnas huvuden. Synen som mötte dem där förevigades och spreds på ett ögonblick till internationella medier. Tolv tonårspojkar, fotbollslaget Vildsvinen, och deras tränare Ekkapol Chantawong satt på ett klipputsprång och stirrade på de två främmande männen och deras komplicerade dykutrustning." – ur boken.

Mikko Paasi är professionell dykare, en av dem som räddade ett fotbollslag ur den översvämmade grottan Tham Luang i norra Thailand. Den thailändske kungen belönade honom med en medalj för insatsen.   

Johanna Elomaa är frilansjournalist och författare. 


Om Gul PR

Gul PR är en ung och hungrig PR-byrå. Vi arbetar med flera av de största bokförlagen och varumärken så som Yoga Girl och Framgångsshowen, samt företag och profiler.


Kontaktpersoner

Vilhelm Hanzén
Presskontakt
Vilhelm Hanzén