Några gulnade brev från koncentrationslägret Fuhlsbüttel avslöjar en familjehistoria som Torkel S Wächters far dolt under hela sonens liv. Breven blir början på ett sökande efter vem hans pappa egentligen var och därmed också vem han själv är. I Den far som flytt berättar Torkel S Wächter om sina resor och sitt sökande, men också om andra personer som tvingades lämna sina hem och hemlandet Tyskland för att undkomma nazisterna innan andra världskriget startar. Den far som flytt är en dokumentärroman som tar läsaren mellan olika tidsepoker och berättar om att bli en del av en kultur, en historia och ett öde genom att finna sin verkliga far och därmed även sig själv.
— Den här boken har vuxit fram ur den stund då Walter står i Warnemünde och är beredd att ta steget ut i vattnet. Jag har läst om situationen i min fars dagbok och i hans memoarer. Ensamma nätter har jag grubblat över ögonblickets innebörd för mig personligen. Jag har varit i Warnemünde och stått bredvid färjerampen som idag inte längre används. Då jag stod där kunde jag förnimma Walters närvaro och känna hans förtvivlan i den råa novembernatten. Walter, mannen som skulle bli min far, säger Torkel S Wächter.
De gulnade breven som Torkel S Wächter hittar har en avsändare som är svår att tyda, då de är skrivna i gammeldags Sütterlinskrift. Efter noggranna efterforskningar avslöjas dock att de i själva verket är skrivna av hans far, som då varit avliden i sjutton år. Under de följande åren lär Wächter sig tyska, överväger att konvertera till judendomen och söker upp sin fars följeslagare, eller deras efterlevande, på fyra kontinenter. Med hjälp av deras berättelser kan han följa sin fars fotspår genom Europa och rekonstruera flykten till Sverige. På vacker prosa visar Torkel S Wächter att det som en gång gick förlorat delvis kan återerövras av kommande generationer.
“Det kändes så overkligt att en nära släkting hade suttit i ett koncentrationsläger. Sådant hade jag sett på film, i svartvitt, kommenterat av en flåsig journalfilmsröst. Men det handlade om andra människor, magra eländiga vrak, inte om någon jag var så nära släkt med.”
— ur boken
Torkel S Wächter är en tysk-svensk författare och pilot. Han debuterade 1997 och chockade sedan Litteratursverige år 2002 när han visade sig stå bakom heteronymen Tamara T som skrev boken Ciona – en självbiologi som nominerades till Augustpriset.
Den far som flytt ges ut av Ordfront förlag och släpps den 22 januari.
Gul PR arbetar med stora och små bokförlag, artister, turnéer, filmer, samt företag och profiler.