2019-11-05 06:20Pressmeddelande

Gin-trenden fortsätter — svensk spritmästare släpper ny bok

Bokomslag: Gin - en kärlekshistoria Bokomslag: Gin - en kärlekshistoria

Svenska mästaren i gin och tonic, Örjan Westerlund, presenterar en bok om gin – full av förväntad och oväntad fakta om drycken. Gin - En kärlekshistoria samlar historia, kemi, historiska händelser, recept och rolig trivia. Allt för att göra läsaren läskad och (g)inspirerad.

— Såklart är gin och tonic top-of-mind i ginens värld. Till det kommer det många hundra gindrinkar som vuxit fram från 1800-talet, via förbudstiden till idag. De bidrar med innovation och bjuder in till tidsresor – Gimlet, Singapore Sling, Negroni, Last Word, Dry Martini, Martinez – en vindlande lång, välsmakande parad som aldrig tycks ta slut, säger Örjan Westerlund.

Boken omfattar en gedigen genomgång av ginens historia, från gamla greker via trettioåriga kriget och ett försupet London, till förbudstiden och våra dagars uppsving som klassisk bas för goda drinkar. Författaren har med en lättläst och underhållande stil, skrivit boken full av fakta och kuriositeter.

I september 2019 vann Örjan Westerlund Schweppes tävling som svensk mästare i Gin & Tonic med sin drink “Last night in Sweden” - vars recept återfinns i boken. Han har också skrivit 47 böcker om whisky, öl och akvavit samt är väletablerad som provningsledare för gin, whisky och öl. Alla recept i boken innehåller det väntade om innehåll och tillvägagångssätt, men också en ingående historia om när drinken skapades, en skröna om hur det gick till och inblandade personer. Han bjuder också på favoritginsorter, tips på barer och vidare läsning.

"Ginvärlden är en läskande värld av barer, myller, mingel och bensprattel. Det är en experimentell värld. Det är en individuell värld utan rätt och fel. Gin och tonicen kan vara stram, traditionell och klassisk – gin, tonic, is och citron; en dröm på en varm uteservering. Den kan också vara ett flippat fyrverkeri av kardemummakryddig gin med toner av bergamott, lagerblad, vindruvor och flädersaft. Frusen frukt vid sidan av isen. Spejsade glas stora som rymdhjälmar. Med accessoarer. Tomtebloss. Allt summerar till ett brett leende i baren vid stranden eller under stjärnorna i en stimmig takbar."

— ur boken 

Örjan Westerlunds böcker finns utgivna på 10 språk i 23 länder i omkring en halv miljon exemplar. Vid sidan av författarskapet har han arrangerat hundratals öl- och whiskyprovningar och medverkat många år i whiskyjuryn för Stockholm Beer & Whisky Festival och En Öl & Whiskeymässa i Göteborg. Han har även varit anställd som sensorisk bedömare av kryddsprit, bittersprit och rom hos V&S Group.

 

Boken utkommer den 15 november 2019. 


Om Gul PR

Gul PR är en ung och hungrig PR-byrå. Vi arbetar med flera av de största bokförlagen och varumärken så som Yoga Girl och Framgångsshowen, samt företag och profiler.


Kontaktpersoner

Rebecca Törnroos
Presskontakt
Rebecca Törnroos